Черняхівщина розпочала «битву за урожай»

Солодкий запах стиглого ячменю пшениці та жита, гарячі дні й теплі ночі, сповнені гуркотом комбайнів, високі скирти і гори золотого збіжжя – усе це означає, що прийшли жнива. Хліб на Україні вважається символом святості, радості, щастя, здоров’я та багатства. Тому жнива завжди були святою справою. Село в цей час завмирало. Вдома лишались тільки хворі, старі і малі. Достиглі поля злаків нарешті чекали мозолястих рук хлібороба і на нашій рідній Черняхівщині.

10 липня, ще на передодні «Петра і Павла» розпочались молотити озимий ячмінь поблизу с. Ксаверівка, перші машини вже вивантажились на “Черняхівському елеваторі”.
11 липня разом з начальником управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, депутатом районної ради Петром Олександровичем Трохименком відвідали поля району і поспілкувались з аграріями безпосередньо на “полі бою”.
Мова йде про ФГ «Агро Арам» (керівник – Малвен Єгіазарян), що базується у с. Селянщина. Саме вони першими розпочали “битву за урожай Черняхівщини”. ФГ «Агро Арам» у 2017 році першим приступило до збирання врожаю. Станом на сьогодні проведено обмолот озимого ячменю на площі 60 гектарів, урожайність становить 62 центнери з гектара.
Поцікавившись у керуючого господарством щодо такого високоврожайного сорту ячменю,який вони вирощують отримали наступну інформацію Ячмень (BARLEY) HUMBER озимий сорт ячменю, розроблений на основі нанотехнологій, відомий канадський холдинг SERTIS, американський хімічний концерн DOW CHEMICAL, нано-модифікований трансгенний сорт ячменю, застосовується для продовольчих цілей на крупу, для кормів скота. Науково розроблено в Канаді в 2015 році. Ячмінь належить до найбільш поширених сільськогосподарських культур у світовому землеробстві і вирощується ще з доісторичних часів. У світовій структурі посівних площ ячмінь займає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи, а в Україні за цим показником він поступається лише озимій пшениці. Таке широке розповсюдження ячменю пов’язане з його універсальним використанням,- веде далі свою розмову Микола Антонович. Загальна потреба держави в зерні ячменю значно перевищує рівень сучасного виробництва. На нестабільність валового виробництва зерна ячменю ярого у різні роки відчутний вплив здійснило коливання урожайності. Однією з основних причин такого явища у різні роки є порушення технології вирощування – відсутність науково обґрунтованих сівозмін, коли під ячмінь залишають, як правило, найгірші попередники, що дуже висушують та виснажують ґрунт (соняшник, ріпак тощо); неякісний обробіток ґрунту; відсутність або недостатня кількість внесення добрив; низький рівень застосування засобів захисту рослин; неправильне формування сортового складу, без урахування біологічних та технологічних особливостей і вимог сорту.
Жнивний час короткий – необхідно встигнути швидко і якісно зібрати та зберегти врожай, але я упевнений, що з такими гарними хліборобами ми з честю виконаємо поставленні завдання, а наше управління їм в цьому максимально сприятиме – резюмуючи нашу розмову зазначив на останок Петро Олександрович Трохименко.

На фото: ( зліва на право) керуючий ФГ “Агро Арам” Микола Фурт, нач. упр. АПР. РДА Петро Трохименко, комбайнер “Джондіра” Олег Гірьов, водій камаза Петро Кириченко

       

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to “Черняхівщина розпочала «битву за урожай»”

  • Баба Настя says:

    Лани пшениці. Ні кінця, ні краю.
    Пливуть комбайни й тануть вдалині.
    Село жнивує. Хліб село збирає —
    Пережива найрадісніші дні.
    І сон утік. І спека не змагає,
    І призабуто враз про вихідні.
    Село жнивує. Урожай збирає,
    Біжать валки по золотій стерні.
    А ген, де жовта курява витає, —
    Шоферські траси до токів лягли.
    І бригадир на обрій поглядає:
    — Хоча б дощі оце не почали…
    …Село жнивує. Хліб село збирає,

Прокоментувати статтю Баба Настя

Gallery
2 27 p1010265 img_6080
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031