Біля Дівочок відкрили пам’ятник розстріляним євреям

Пам’ятник профінансовано та встановлено незалежною релігійною громадою прогресивного іудаїзму «Штерн», Об’єднаною єврейською общиною України та єврейським культурно-просвітницьким товариством на місці колишнього гравійного кар’єру поблизу села Дівочки. За поясненнями старожилів села, саме у цьому кар’єрі в роки нацистської окупації проводилися масові розстріли єврейського населення, яке привозили з Черняхова вузькоколійкою. На основі свідчень єврейських емігрантів, котрі зараз проживають в Ізраїлі, розсекречених матеріалів Челябінського КДБ і архівних документів історичного музею Яд-Вашем (Єрусалим) з’ясовано, що буквально за місяць у 1941 році на місці гравійного кар’єру було розстріляно близько 2 тисячі осіб єврейського мирного населення виключно за національну приналежність. Крім того, дослідникам вдалося поіменно встановлено особистості 868 розстріляних.
Передісторія встановлення цього пам’ятника пов’язана з дослідженням топонімів рідного краю (географічних об’єктів на території місцевості) і, передусім, згаданого кар’єру, яке проводив учнівський гурток юних краєзнавців-дослідників Дівочківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Систематизовані та узагальнені дані дослідження були подані на конкурс всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України», на регіональному етапі якого група молодих науковців навчального закладу здобула перемогу. Логічним же завершенням проробленої пошукової роботи і стало наразі відкриття пам’ятного знаку з метою увіковічення загиблих євреїв Черняхівщини.
Від незалежної релігійної громади прогресивного іудаїзму «Штерн» та єврейського культурно-просвітницького товариства керівництву Дівочківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів до 90-річчя навчального закладу було вручено телевізор, а юні краєзнавці-дослідники удостоїлися цінних подарунків.

За матеріалами прес-служби Житомирської облдержадміністрації

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to “Біля Дівочок відкрили пам’ятник розстріляним євреям”

  • шаман says:

    А хто поставить пам”ятник замордованим,закатованим,розстріляним,розкуркуленим українцям,німцям ,чехам,полякам що проживали в районі до 41-го року, яких геноцидили з17 до 41 року еврейські комісари створюючи колгоспи (кібуци).Тоді за криве слово на адресу євреїв люди зникали вже на слідуючий день.Прикладом був німець Тевель, який обідаючи ,відігнав від окрайця хліба горобців словами-дістали ці жидки. На ранок “воронок” дістав Тевеля.І справедливо потрібно визнати що не німці проводили ті розтріли а місцеві люди що вже на третій сформували поліцію в Черняхові.Палка має два кінці….

Залишити коментар

Gallery
2 15 23 25
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031