Письменник Василь Шкляр побував у Горбулеві

Після повернення зі Сполучених Штатів Америки один із найвідоміших сучасних українських письменників Василь Шкляр побував у селі Горбулеві. Нагадаємо, що він продовжує працювати над історичним романом «Маруся» – про нашу славну землячку Марусю Соколовську, яка «підняла отаманську шаблюку, випущену з рук її героїчними братами-отаманами – Олексою, Дмитром і Василем. Вона підпорядковувалась наказам Симона Петлюри і мала колосальний авторитет серед місцевого населення» (Роман Коваль).
Василь Шкляр зустрівся з Лізою Євгеніївною Заплитнюк – онукою отамана Василя Соколовського, а також із учителем Горбулівської школи, краєзнавцем-дослідником життя отаманів Соколовських Петром Лісовим. Письменник пообіцяв знову приїхати на Черняхівщину, щоб зустрітися зі своїми читачами.
Нагадаємо, що у США Василь Шкляр вів перемовини з голлівудським актором і режисером Мелом Гібсоном про екранізацію його роману «Чорний ворон». Василь Шкляр провів серйозну розмову з представниками Голлівуду, і ситуація, за його словами, виглядає так: «Перш за все, потрібно мати роман, перекладений англійською. Це вже робиться, і через три-чотири місяці такий переклад з’явиться … Наступним етапом буде написання синопсису. Цим будуть займатися їхні фахівці … Синопсис, тобто стислий виклад сценарію, буде коштувати 50 тисяч доларів. Потім робиться повна версія кіносценарію, що обійдеться ще близько мільйона доларів. Потім відбуваються різні промоції, укладаються угоди з кінопрокатниками, подібне. І це все буде коштувати ще мільйон доларів».
«Спочатку це лякає, але насправді якщо на цьому етапі хтось з голлівудських режисерів чи студій зацікавиться, то далі гроші будуть не потрібні – фінансування беруть на себе інвестиційні фонди та кіностудії, – каже також письменник. – Але це ще не означає, що результат буде досягнутий. Кіно в Голлівуді – це рулетка … Самостійно я не буду приймати це рішення. Потрібно буде розмовляти з оргкомітетами, політиками, бізнесменами, які мене підтримують, після того прийматися остаточне рішення. Зараз перекладається роман, і коли буде англійський текст, можна буде більш предметно вести розмову».
«Існує багато людей, які прихильно ставляться до цієї ідеї. Я отримав багато позитивних сигналів від заможних верств населення. Близько місяця був з туром в Америці, і люди говорили, що для такого фільму гроші знайдуться неодмінно», – додав пан Шкляр.
«Наша мета – створити перший український блокбастер, тобто фільм – вибух, фільм – бомбу, який принесе і доходи, з яких, я сподіваюся, почнеться відродження українського кіно взагалі. Він, я сподіваюся, сколихне українську свідомість не менше, ніж роман «Чорний ворон», – крім іншого, зазначив Василь Шкляр. – Коли ми говорили про Гофмана і Гібсона, то, перш за все, мова йшла про стандарти, за якими хочемо зняти фільм. Чого наші погляди звернулися до Мела Гібсона? Тому що цей режисер робить дуже вдалі фільми на матеріалі інших екзотичних країн. Скажімо, «Хоробре серце» – фільм про Шотландію. Ця робота справила велике враження на шотландців, після її перегляду змінилося суспільство – його мислення, сприйняття себе як нації, за націоналістичні партії почали голосувати до 60% населення (хоча раніше було 5%) … І ми хочемо створити кіно саме такого рівня, як «Хоробре серце» й « Апокаліпсис».
В т.ч. за матеріалами «Цензор.НЕТ»

Василь Шкляр у Горбулеві минулої осені.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
6 12 14 30
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930