Православні християни сьогодні святкують різдвяний Святвечір

Православні християни в Україні і в усьому світі, які живуть за Юліанським календарем, сьогодні, 6 січня, готуються відзначити одне з головних церковних свят – Різдво Христове. Йому традиційно передує Святвечір, або Багата кутя, – день особливо суворого посту, коли, за церковним статутом, дозволяється приймати в їжу тільки сочиво – розмочені та розварені зерна пшениці або рису, а також боби, горох і овочі.
Різдвяний, або Пилипівський піст, що розпочався 28 листопада, завершується 6 січня після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. Згідно з Євангелієм, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися немовляті Христу і принесли йому свої дари.
Увечері на столі має бути 12 пісних страв на честь 12-ти апостолів. Крім куті, на передріздвяній вечері обов’язково повинні бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.
З появою першої зірки можна буде колядувати. Біблійні оповіді свідчать, що саме вона вказала волхвам місце народження Ісуса. Обряд колядування бере свій початок із дохристиянських часів, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.
Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе до домівки мир і добробут.
Також на Святвечір прийнято ворожити. Ворожіння молоді пов’язані з визначенням нареченого або нареченої. Крім молоді, ворожать і старші люди, які здебільшого цікавляться в долі, скільки кому залишилося жити.
Сьогодні увечері у храмах почнуться урочисті богослужіння.
Існує на Святвечір і погодне повір’я. Після вечері прийнято дивитися у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то літо буде сухе і врожайне.
Зазначимо, що, крім Української православної церкви, Різдво 7 січня відзначають Руська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, афонські монастирі, а також частина католиків і протестантів, що живуть за Юліанським календарем. Цей день є офіційним державним святом в Україні.
ukraiynskoe-rozhdestvo

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to “Православні християни сьогодні святкують різдвяний Святвечір”

  • ГЕОРГ РЮРИК ЧИВЕШАЛАМ says:

    БО НЕМОВЛЯ НАРОДИЛОСЯ НАМ -СИН ДАНИЙ НАМ ; ВОЛОДАРЮВАННЯ НА РАМЕНАХ ЙОГО , І НАРЕЧУТЬ ІМ*Я ЙОМУ : ДИВНИЙ ,РАДНИК ,БОГ КРІПКИЙ ,ОТЕЦЬ ВІЧНОСТІ ,КНЯЗЬ МИРУ .ПРИМНОЖЕННЮ ВОЛОДАРЮВАННЯ ЙОГО І МИРУ НЕМАЄ МЕЖІ НА ПРИСТОЛІ ДАВИДА ,Й У ЦАРСТВІ ЙОГО ,ЩОБ ЙОМУ УТВЕРДИТИ ЙОГО І ЗМІЦНИТИ ЙОГО СУДОМ І ПРАВДОЮ ВІДНИНІ І ДОВІКУ .РЕВНІСТЬ ГОСПОДА САВАОФА ЗРОБИТЬ ЦЕ. ( БІБЛІЯ, СТАРИЙ ЗАПОВІТ ,КНИГА ПРОРОКА ІСАІЇ 9 РОЗДІЛ 6 ВІРШ.

Залишити коментар

Gallery
2 15 23 25
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031