Реформування «швидкої», або Екстрена медична допомога по-новому

Ще з 1 січня 2013 року українська «швидка» зажила за новими правилами – набув чинності закон «Про екстрену медичну допомогу». На сьогоднішній день в усіх регіонах України створені та зареєстровані центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які покликані знизити смертність серед населення і забезпечити максимально швидке прибуття карет швидкої допомоги до пацієнта. Стосується це, як міської так і сільської місцевості. Напередодні Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги, що відзначається 13 вересня, ми поспілкувалися із Валентиною Панчук, завідуючою Черняхівським відділенням – пунктом постійного базування бригад екстреної медичної допомоги, яка розповіла нам про те, як діє нововведена реформа у Черняхівському районі і які проблеми постають перед її виконанням.

 

– Валентино Миколаївно, як працюють сьогодні новостворені центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф?

– З початку 2013 року у Житомирській області було створено єдиний обласний центр екстреної медичної допомоги, який об’єднав відділення кожного району, в тому числі Черняхівське. Наше відділення повністю підпорядковане Житомирському центру. Окрім Житомирського створені ще три центри екстреної медичної допомоги. Це Бердичівський, Новоград-Волинський та Коростенський.

Також у найближчий час планується створити єдину оперативно-диспетчерську службу, яка буде базуватися у Житомирському центрі. Це в рази спростить роботу системи і дозволить більш ефективно розпо-діляти робочий ресурс бригад швидкої допомоги. Завдання, яке буде покладене на диспетчерів – приймати звернення, визначати, до якої категорії вони належать, і відправляти до пацієнта бригаду швидкої допомоги, яка терито-ріально найближче розташована до місця виклику.

 – Тобто, приїжджати на виклик буде найближча бригада, а не та, яка обслуговує цей район?

– Так. Виклик буде передаватися за екстериторіальним принципом на найближчу швидку машину. Це дозволить зекономити час. Згідно з нормативами за екстреним зверненням у межах міста «швидка» повинна прибути через 10 хвилин після виклику, а у сільській місцевості – через 20 хвилин.

– Чи змінилися принципи роботи Черняхівського відділення екстреної медичної допомоги?

– Наше відділення вже не знаходиться у підпорядкування Черняхівського ТМО. Сьогодні у відділенні працює цілодобово три бригади швидкої допомоги, хоча раніше вдень працювали дві бригади та три – вночі. Ми повністю забезпечені всіма необхідними медикаментами та пальним, які постачає Житомирський центр. У наявності відділення є й 4 швидкі медичні автомобілі, що дозволяє швидко зреагувати на виклики пацієнтів.

– З якими симптомами жителі району можуть розраховувати на прибуття екстреної швидкої допомоги?

– Перш за все потрібно розмежовувати виклики, які належать до функцій екстреної швидкої медичної допомоги, та виклики, пов’язані з функціями первинної медико-санітарної допомоги. Тому диспетчер може передати виклик або на центр ПМСД, для того щоб до пацієнта приїхав сімейний чи дільничний лікар, або ж приїхала бригада швидкої допомоги. Хоча на даний час ми виїжджаємо абсолютно на всі виклики пацієнтів.

Екстреними вважаються всі ті виклики, які вимагають негайного надання медичної допомоги. Так, бригаду швидкої допомоги невідкладно повинні відправити до пацієнтів з інсультом, інфарктом, які у стані, що супроводжується непритомністю, судомами, раптовим розладом дихання, раптовим болем в області грудної клітини, живота чи головним болем. Також «швидка» поїде до пацієнта з травмами, у тому числі отриманими внаслідок ДТП, аварії на виробництві або стихійного лиха, до хворого з переохолодженням, тепловим ударом, ураженого електричним струмом або блискавкою, потерпілому від укусу тварин. Розраховувати на прибуття «швидкої» можуть також вагітні жінки, у яких почалися передчасні пологи або сталися якісь інші порушення нормального перебігу вагітності.

Виїзд на терміновий виклик має здійснюватися оперативно: від моменту виклику і до моменту виїзду має пройти 2 хвилини. Якщо виклики не термінові, – до однієї години може бути відстрочка.

– Які складнощі сьогодні виникають у роботі Черняхівського відділення екстреної медичної допомоги?

–  Найперше, на чому хочеться наголосити – це стан доріг. Хоча ми й підпорядковуємося Житомирському центру екстреної медичної допомоги, обслуговуємо ми все таки наш район. На таких дорогах перевозити людей з травмами та вкрай тяжким станом дуже складно. Хотілося б все-таки, щоб керівництво звернуло увагу на стан доріг району. Вже не один рік я наголошую на необхідності ремонтувати дороги до населених пунктів. Та й у Черняхові не на всіх вулицях можна спокійно проїхати.

Також хотіла б звернутися до батьків, які не контролюють поведінку своїх дітей. Досить часто діти, не розуміючи всієї важливості екстреної медичної допомоги, набирають на мобільному «103» і тим самим позбавляють потерпілих додзвонитися до швидкої. Дітям потрібно пояснювати, що з такими номерами телефонів гратися не можна, адже це коштуватиме комусь життя.

 

ДО ТЕМИ

Вже майже півроку на виклики жителів району виїжджає новенька швидка медична машина, яку Черняхівське відділення отримало з обласного Центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф. Транспорт придбано за кошти держави в рамках програми забезпечення регіонів автомобілями екстреної медичної допомоги, яка була розпочата ще в минулому році. Нова «швидка» марки Peugeot Boxer, вартістю близько 600.000 грн, адаптована до європейських норм та стандартів для надання кваліфікованої медичної допомоги під час перевезення хворого. Автомобіль дійсно розрахований для надання екстреної медичної допомоги, тут знаходиться все необхідне обладнання, яке полегшує роботу медичних працівників району. Єдиним недоліком такого автомобілю є те, що «швидка» не адаптована до доріг Черняхівського району. За словами Валентини Панчук, завідуючої Черняхівським відділенням – пунктом постійного базування бригад екстреної медичної допомоги, така машина могла б доїжджати до пацієнта за 20 хвилин, але по прямій гарній дорозі. Виникає запитання, чи доцільно було закуповувати такі дорогі автомобілі, якщо вони не в змозі безпечно довезти пацієнтів у важкому стані до медичного закладу?!

 

Матеріал підготувала Анастасія Бугайчук

 

uNqofH-3Z0g OveBwEE_bKU

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
11 32 34 100_1060
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031