Своїх героїв маємо знати в обличчя. Знайомтеся – Юрій Чернюк!

Кожен із нас у своєму житті прочитав хоча б одну книгу або переглянув вже точно не один кінофільм, в яких ідеться про сильних, мужніх, безстрашних…акторів, котрі хизуються на екранах подвигами,  які за них виконують дублери, позують перед камерами, роздають інтерв’ю і без таємниць розповідають подробиці особистого життя.

Але є і справжні герої. Не минулих  десятиліть чи століть, а нашого часу. Ще зовсім юний,  1987 року народження, житель Сельця , скромний, неохочий до «фотосесій» та інтерв’ю, ніжно тримаючий за руку свою Аню, але без перебільшення – мужній, хоробрий, справжній герой  – Юрій Чернюк.

Зустрілися випадково, бо ті, хто змінює хід історії, не шукають слави та визнання. Так і Юрій. Він прийшов до райдержадміністрації, щоб подякувати людям, які допомагали хлопцям, що потрапили в одну з перших хвиль мобілізації та, не роздумуючи, пішли, бо «так треба» відповіло сумління на поклик Батьківщини.

Юрій з’явився до Черняхівського райвійськкомату зранку 25 березня 2014 року у відповідь на дзвінок із сільської ради, а вже у другій половині цього дня його разом з іншими відправили до 95-ї окремої аеромобільної бригади Житомира. З цього дня життєпис хлопця почав фіксувати зовсім інші факти біографії. На полігонах, де проходили вишкіл до 8 квітня, освоїв ази техніки ведення бою. Ще три дні Юрій провів на полігонах у Миколаєві, а вже звідти приблизно 5 травня хлопці, що входили до 95-ї окремої аеромобільної бригади, зокрема гаубичної батареї, потрапили в Донецьку область під Слов’янськ. З 10 травня по 21 червня наш земляк перебував на горі Карачун разом іще з десятком черняхівців.

Багато довелося пережити Юрію за цей час. Нестача води, їжі, місць для ночівлі, поранені та вбиті товариші – все це виявилося  реальністю. Весь час тривали  ворожі обстріли. А під час так званого «перемир’я» ( коли по наших стріляли, а вони у відповідь – ні) Юрій отримав осколочне  поранення в ногу та був прооперований  у Харкові. 23 червня юнака перевели до Київського госпіталю, де він перебував до 16 липня. Лікування проходило в основному за державні кошти. Дякує Юрій і керівникам ТОВ «Хорос», які надали йому матеріальну допомогу  на лікування з ініціативи ЧРГО «Україна – це Ми».

Зараз  Юрій почувається краще. Приніс  волонтерам у знак подяки за посилки  солодощі, а ті вирішили  включити гостинець до чергової посилки хлопцям на війну.  У розмові дякує родичам, друзям, усім знайомим і незнайомим, що долучилися до збору та передачі продуктів як через черняхівських волонтерів, так і напряму через військову частину Житомира. Дякує своєму бойовому командиру Віктору Загладі з Високого. Юрій зазначає, що відправлені посилки отримували, підписані передавалися конкретно адресату, а не підписані – для всіх, на польову кухню.

Попри поранення Юрій готовий повернутися назад, у зону АТО. Не за кошти (за період з 25 березня по 25 червня він отримав свою без перебільшення кровно зароблену зарплату у сумі близько 8 тис. грн.), а через товаришів, бо, як каже Юрій, хлопці там дуже втомлені і потребують хоч короткочасних відпусток. Тому наш солдат підтримує ротацію у війську.

Земляки, подивіться навколо! Ми живемо у час, коли, без перебільшення, герої є серед нас. До війни вони адаптувалися самостійно, ми лише трохи підтримали їх речами першої необхідності. Допоможімо їм зараз словом і ділом увійти в мирне життя.

Дивлячись на прекрасну пару Юрія та Ані, яка хвилювалася за нього, підтримувала частими телефонними дзвінками, чекала вдома, – розумієш, що попри свою молодість вони вже дуже багато пережили, а ще все життя попереду зі своїми радощами та труднощами. Запитайте в  них та  інших, яким заглянула  в очі смерть, про їхні справи. Поцікавтеся, чим можете допомогти їм у самоствердженні. Принесіть чергову для вас, але таку необхідну нашим землякам, що досі в зоні АТО, передачу і пробудіть в собі те добре, що є в кожному з нас.

 

Наталія Когут

 

DSC05155

DSC05152

На світлинах Юрій і його кохана Аня, а також волонтери з малюнками, які виконали вихованці Черняхівського будинку дитячої та юнацької творчості для наших воїнів до Дня десантника.

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
7 10 13 100_1508
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930