“Спасибо жителям Донбасса” і його наслідки

Світлана Дорош Фото УНІАН
Фраза “Спасибо жителям Донбасса” стала популярною у всесвітній мережі після того, як на футбольному матчі у Києві ще сьомого серпня між командами “Динамо” (Київ) і “Карпати” (Львів) вболівальники “Динамо” вигукували гасло “Спасибо жителям Донбасса за президента [ далі – нецензурне слово]”. Відеоролик із матчу набув шаленої популярності, на YouTube його переглянуло вже близько мільйона людей.
За неофіційною інформацією, яку поширювали у Фейсбук, адміністрація YouТube намагалася вилучити це відео, однак безуспішно. З’являлися варіації на тему цього речитативу як у мережі, так і на футболках та іншій продукції, що її виготовляв ProstoPrint.
Компанія, як розповідав сам Денис Олійников, спрогнозувала комерційний успіх цієї цитати.
Футболки з надписами, які урізноманітнювали “кричалку” зі стадіону, продавали на “ярмарках” противників президента на майдані Незалежності у центрі столиці.
Невдовзі після цього управління з боротьби з економічними злочинами перевіряло роботу компанії. Але, як потім заявляли у столичній міліції, через незаконне використання в іншій продукції компанії логотипу Євро-2012. Але у ProstoPrint твердять, що рейд УБОЗ був пов’язаний із “CЖД”.
Далі ситуація розгорталася ще більш драматично, і багатьом політтехнологам нагадувала сплановану провокацію.
Надходили новини про те, що на вулиці у Києві хлопцеві, який був одягнений у таку футболку, прострелили руку. Міліція це заперечувала, кажучи, що він поранився дрилем.
Міліція кілька днів тому намагалася заборонити на майдані Незалежності акцію під назвою “благодійний народний ярмарок”, на якій продукція із “СЖД” продавалася і пояснювала свої дії тим, що протистояла порушенням правил торгівлі. Окрім того, правоохоронні органи конфісковували товар, оскільки щодо фірми-виготовлювача велося розслідування за незаконне використання логотипу футбольного чемпіонату.
Окрім того, на допит у міліцію викликали вболівальника Динамо (Київ) Андрія Кориновського. Підстава – бійка на стадіоні і побиття його працівника саме під час того ж таки матчу “Динамо” і “Карпат”. Але клуб вболівальників “Динамо” впевнений, що причина вся та ж – у “кричалці”, яка лунала на стадіоні після бійки.
Свобода та її межі
Директор ProstoPrint Денис Олійников вже після того, як повідомив, що залишив Україну, написав через Фейсбук про переслідування за демократичні свободи.
“Футболки – це також метод самовираження, і у людини не можна відбирати це право, у тому числі через заборону на купівлю і продаж небажаних для когось речей, тим паче, такими варварськими методами”, – вважає Денис Олійников.
“Це аморально і неетично. Президент є одним із символів держави, його треба поважати. І не потрібно вчиняти так, щоб ображати представників інших регіонів. Якщо ми патріоти, то треба змагатися в іншому – хто більше може зробити для держави, а не робити собі дешевий пі-ар”, – сказав в інтерв’ю BBC.ua депутат Партії регіонів і представник Донецької області Владислав Лук’янов.
Йому заперечує лідер громадського руху “Спільна справа” Олександр Данилюк. Він знайомий із Денисом Олійниковим із часів Податкового майдану.
“А за що їм має бути образливо? Ми ж не проклинаємо їх. Ми іронізуємо над тим, що в результаті отримали ті люди, які сподівалися на обіцянки чинного президента про “покращення життя вже сьогодні”. Наспраді більшою проблемою є ті вихідці із Донбасу, які зараз живуть у Межигір’ї, у Кончі-Заспі, і спротив проти них посилюватиметься, бо є багато людей, які не мають наміру терпіти цю владу”, – сказав Клацнути BBC.ua Олександр Данилюк.
Водночас, на думку вихідців Донбасу, така “свобода” є образою і президента, і жителів одного із регіонів України.
Світлана Дорош, Бі-Бі-Сі, Київ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to ““Спасибо жителям Донбасса” і його наслідки”

  • Оксана Петрівна says:

    А кажуть, що народна творчість – в минулому. Фольклор живий: людям пельку не заткнеш.

Залишити коментар

Gallery
6 29 100_1507 100_1528
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031