У зоні відчуження необхідно організувати переробку і зберігання радіоактивних відходів, щоб не залежати від Росії – Павло Дзюблик

Дивитись відео:

https://www.youtube.com/watch?v=pEXujBYUBBw

На найбільш забруднених ділянках Чорнобильської зони відчуження потрібно розмістити виробництво для переробки і зберігання радіоактивних відходів українських АЕС.  

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик під час парламентських слухань на тему: «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи розвитку зони відчуження».

За його словами, мова йде про ділянки, заражені такими важкими сполуками, як плутоній та уран.

Однак народний депутат зауважив, що перед цим необхідно провести детальний та ефективний радіологічний аналіз зон зараження в районі Чорнобильської АЕС та зоні відчуження з можливим залучення іноземних фахівців.

«Ні для кого не секрет, що Україна щороку перераховує в бюджет Російської Федерації не один мільйон доларів за ту роботу, яку б ми могли робити самостійно. Це дало б змогу розвиватися, наприклад, місту Славутич», – сказав Павло Дзюблик.

Щодо ділянок зони відчуження, забруднених легкими сполуками, то, на думку представника фракції «Народний фронт», там необхідно створити біосферний заповідник.

«А на ділянках, вільних від радіоактивного забруднення, необхідно все ж таки проводити господарську діяльність», – вважає народний депутат.

Павло Дзюблик зазначив, що також треба переглянути на законодавчому рівні положення щодо другої, третьої та четвертої Чорнобильської зони, надати преференції підприємствам, щоб вони вкладали кошти і розвивалися, розробити спонсорські програми для того, щоб почали відбудовуватись і розвиватися депресивні райони півночі Житомирщини, Київщини та Чернігівщини.

«Потрібно нарешті покласти край цій чорній дірі на карті України і все-таки зробити так, щоб Чорнобиль приносив користь», – наголосив народний депутат.

Як відомо, зона відчуження Чорнобильської АЕС складає 2600 кв. км, уражених радіоактивними елементами, в яку входить 76 населених пунктів. За часи незалежності на зону відчуження було виділено більше 20 млрд. гривень з державного бюджету.

1

 

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
3 16 30 33
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930