Черняхів потерпає від амброзії, на черзі – Головине

На Черняхівщині, як і в усій Житомирській області, триває місячник боротьби з одним із найнебезпечніших карантинних бур’янів – амброзією. Вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання людей, особливо в період цвітіння. Амброзія зустрічається на полях, городах, пасовищах, в лісосмугах, на узбіччях доріг та в населених пунктах.
Пилок амброзії є причиною виникнення багатьох алергічних захворювань, які об’єднані спільною назвою “полліноз” від англійського слова “pollen” — пилок. Ці захворювання відомі також під назвами “сінна лихоманка”, “пилкова алергія”, “сінна астма”, “осіння пропасниця”.
Як зазначає державний карантинний інспектор Володимир Предко, села Черняхівщини ще відносно не забур’янені амброзією, чого не можна сказати про Черняхів і частково Головине. Особливо ж це стосується околиць райцентру в напрямках Коростеня (зліва і справа), Головина (біля «Меліоратора»), Житомира (ШЕД № 633). Турбує територія біля студентської їдальні, особливо там, де стоять сарайчики двоповерхових житлових будинків. Ненормальною є ситуація з амброзією в дендропарку – зоні відпочинку: вона росте там уздовж каналу, а до неї, між іншим, приєднується ще й борщовик.
Що робити з амброзією? Як із нею боротися? Якщо її багато біля ваших обійсть, – вдягати рукавички, спецодяг і викошувати. Якщо ви керівники підприємств, установ, організацій, на території яких росте цей небезпечний бур’ян, – організовувати його знищення. Це саме стосується й сільських та селищних голів. Якщо керівники не виконають приписи карантинного інспектора, то будуть оштрафовані. Спочатку – на суму 3-7 неоподаткованих мінімумів, повторно – на 10-20. Таке вже траплялося в Червоноармійському районі.
Черняхівська селищна рада теж отримала подібний припис і старанно викосила амброзію у провулку, що веде до дитячого садка біля двоповерхових будинків. Але досі є багато амброзії біля новобудови Черняхівської загальноосвітньої школи, а скоро – 1 вересня.
Окремі рослини амброзії є і в Бежеві та за ним (вздовж траси), і в Головиному (при в’їзді та біля базарчика). Її там небагато, тому краще рослини вийняти з землі з коренем, попередньо одягши рукавички.
У серпні-вересні амброзія цвіте повторно. Її треба викосити. Не знаєте, як вона виглядає? Розміщаємо фото. Все одно сумніваєтеся і не можете розрізнити цю рослину? Тоді просто скошуйте весь бур’ян.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я рідних. Бережімо разом рідну землю.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
7 35 dsc_0195 dsc_0869
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930