ЧРГО «Україна – це МИ» запрошує всіх бажаючих на свято Водохреща

Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 по 19 січня. Згідно з біблійною розповіддю, Христос був освячений у водах річки Йордан, що і дало другу, народну назву свята.

З метою відродження давніх традицій і звичаїв, 19 січня, у суботу, на Черняхівському ставку освячуватимуть воду. Початок – о 13.00. Запрошуються усі бажаючі.

Цього дня освячують воду, яка набуває особливої сили та цілющості. Після святкового богослужіння люди йдуть до ставка або річки, де заздалегідь видовбують ополонку у вигляді хреста. Священнослужитель занурює у неї хреста, після чого вода вважається освяченою. Хрещенською водою лікують рани, вона допомагає відвернути будь-яке лихо. Люди набирають її в посудини та кроплять господарські будівлі, худобу, дерева у садах.

В день Водохрестя вся громада, як правило, збиралась поблизу водойми, де відбувались церковні відправи. Вони відбуваються, звичайно, і зараз, але той колорит і пишність, та містична загадковість, на жаль, втрачені. Відбувається це і тому, напевно, що клімат на планеті суттєво потеплішав, тепер нема тих зим. Зараз важко уявити, що весь церковний реманент для водосвяток, зокрема, царські ворота, робився з льоду. Особливо цьому дню раділи діти, адже на них чекало стільки цікавих дійств. Одне з них — випускання голубів. Ці птахи символізують свята, що закінчуються і, отже, їх треба випустити на волю.

172

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to “ЧРГО «Україна – це МИ» запрошує всіх бажаючих на свято Водохреща”

  • ГЕОРГ РЮРИК ЧИВЕШАЛАМ says:

    Тільки не за біблійною розповіддю Христос був освячений.А БУЛО ІНШЕ ТАЇНСТВО ” І ,охрестившись, Ісус вийшов зразу ж з води, – і ось розкрилися Йому небеса , і побачив Іоан Духа Божого, Який сходив, мов голуб , і спускавсь на Нього. Євангеліє від Св Матфея 3 розділ 16 вірш(Біблія.Книги Священного Писання Старого та Нового Заповіту. Переклад Патріарха Філорета. Київ 2004. Видання Київської Патріархії УПЦ КП). Спитав я був колись, мабуть років з дванадцять тому , в попереднього батюшки церкви св Георгія УПЦ МП що в Черняхові : “А скажіть батюшка яка різниця між Московським і Київським патріархатами? Його відповідь мене вбила , він відповів ,-ти різницю між губами і(прошу вибачення ) “зад – цою” знаєш ! Знаю – відповів йому я, тож якщо знаєш чого питаєш. Тож не варто шановні ломати голову, придиратись до слів , шукати різницю між процесом , органами тіла ,політиками і церковниками .Давайте краще будемо робити все як найкраще ,бо все одно все вийде як завжди. А може я не правий – поживемо як кажуть побачимо.

Залишити коментар

Gallery
6 15 23 dsc09698
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930