Юліян Мовчан із Зорокова ніс Україну в собі

Третього липня в Житомирській обласній бібліотеці імені Олега Ольжича відбувся літературно-мистецький вечір до сторіччя від дня народження українського письменника, публіциста і лікаря Юліяна Мовчана, який народився в Зорокові. У ньому взяли участь письменники, науковці та громадські діячі. До Житомира завітала родина Юліяна Мовчана, котра нині мешкає в США, зокрема доньки Ольга Мовчан-Новак та Лідія Плашкевич, а також зібралися родичі славного земляка із Житомира та Зорокова.
На зібранні була презентована книга Юліяна Мовчана «Варто знати». Упорядником книги виступив племінник Юліяна Мовчана педагог та громадський діяч з Житомира Олександр Батанов. Він же її і презентував того вечора перед загалом, розповідаючи, що дядько встиг побувати в Зорокові перед відходом у кращі світи. Застав іще друзів дитинства.
Ольга Мовчан-Новак розповіла, що її батько, де б не подорожував світами, скрізь шукав українців, об’єднував їх навколо себе, ніс Україну в собі. Як лікар на перше місце завжди ставив пацієнта. Любив людей.
Лідія Плашкевич, педагог і лікар, зазначила, що її старший син Андрій – лікар, як і дід. Згадувала про батька – чесну і турботливу людину.
Видавець і редактор книги «Варто знати» Валерій Косенко наголосив, що Юліян Мовчан – це людина з національним стрижнем, звернув увагу на те, що в написанні своїх творів славний земляк користувався Харківським правописом.
З теплими словами про Юліяна Мовчана виступили історики Георгій Мокрицький та Геннадій Махорін, депутат обласної ради Віктор Тітов, голова Житомирської «Просвіти» Святослав Васильчук, письменник Анатолій Сірик та інші.
Від земляків із Черняхівщини виступила голова районної «Просвіти» Наталя Ковшевна. Вона наголосила, що Черняхівщина знає і любить свого славного земляка Юліяна Мовчана, вчиться в нього патріотизму.
З піснею та віршами перед загалом виступили малі правнуки Юліана Мовчана в народних строях.
Сім стипендій від Союзу українок Америки дітям-сиротам вручила член Союзу українок Ніна Батанова.
Літературно-мистецький вечір вела завідувачка редакцією художніх програм “Житомирської хвилі” Наталка Кулініч.
Изображение 001Изображение 003

Оля Мовчан Новак 4Ліда Плеш 2Олександр Батанов

Віктор ТитовГеннідій МахорінГеоргій Мокрицький

Наталя КовшевнаСпіває Анатстасія Зарицька

Виступає наймолодше покоління з роду МОВЧАНІВ

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (3 голосів, середнє: 3,67 з 5)
Завантаження...

3 коментарі to “Юліян Мовчан із Зорокова ніс Україну в собі”

  • Петро says:

    Вдячний, пані Наталю, за інформування про вагомий захід, який вартий уваги не тільки Житомирщини. Крок за кроком щось пізнаємо, відкриваємо для себе. Неоцінену роботу провів Олександр Батанов.

  • Я says:

    A на малій Батьківщині відомого Мовчана, цікаво, хоч один захід в його память провели? и ми сьогодні тільки футболістів любим????

  • Ікар says:

    Непогано було б провести якийсь захід до сторіччя Ю.Мовчана і в Зорокові. Тим більше, що там є козацький (а значить, патріотичний) ліцей.

Залишити коментар

Gallery
7 dsc083613 30 p1000148
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930