19 лютого у православних та греко-католиків розпочався Великий піст
Перший день Великого посту називають “жилавим” або ж “чистим”понеділком. Колись у цей день господині пекли житні коржі – “жилянки”. Це була єдина страва на день, дозволялося також вживати тертий хрін з буряковим квасом та редьку.“Чистим понеділком” називали перший день Великого посту тому, що господині не варили обіду і їхні горщики залишалися чистими. За народними прикметами, “як у чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна”. Дні найсуворішого утримання від їжі – перші чотири дні Великого посту та Стpaсна седмиця, а також Велика п’ятниця та Чистий понеділок.
У цей час лікарі радять:
– Пити багато рідини (півтора-два літри рідини з медом чи лимонним соком), особливо у перші та сонні дні посту, коли забороняється взагалі вживати їжу.
– Вживати мед – він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози та фруктози та вітаміни групи В, А, С, Е, РР, К.
– Утримуватися від висококалорійних продуктів – печива, макаронів, хліба.
– Варити компоти, узвар з шипшини та трав’яні чаї. Користь посту напередодні весняного періоду підтримують і лікарі. Таке очищення готує організм до зміни пори року, допомагає звільнитися від шлаків, відкриває шлях до кращого засвоєння вітамінів. Крім того,науковці вважають, що дотримання посту корисніше, ніж голодування чи роздільне харчування.
https://zt.20minut.ua/