Різдвяний піст: коли і що можна їсти
28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який ще називають Пилипівкою, бо він починається наступного дня після святкування пам’яті святого апостола Пилипа.
Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня.
Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням і утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ. Піст – не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лиш дієтою. Сутність посту виражена в церковній пісні: «Постуючи від їжі, душе моя, і не зчищаючись пристрастей, марно втішаєшся невживанням (їжі), бо якщо піст не принесе тобі виправлення, то ти будеш ненавидима Богом, як фальшива, та станеш подібною до злих демонів, що ніколи не їдять».
У порівнянні з Великим постом Різдвяний піст вважається нестрогим – можна їсти варену їжу з олією, а також рибу і вино.
Отже, якщо немає ніяких свят, то у понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер – з олією, у суботу ж і неділю – аж до 2 січня – до них додається риба.
Крім того, риба дозволяється й у великі свята – Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).
Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір – 6 січня.
Завершується Різдвяний піст після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса.
За матеріалами сайтуhttp://www.1.zt.ua/