Як правильно обрізувати плодові дерева весною
Кожне дерево, як і всі живі істоти, прагнуть відтворити найбільшу кількість потомства. Тому, дерево прагне сформувати максимальну кількість плодів, при цьому їх розмір зовсім не має значення. В кінцевому підсумку, дерево, що росте в природних умовах, дає багато маленьких плодів, які містять в собі, відповідно, багато насіння. Але для нас з вами дрібні плоди – не є добре. Адже набагато приємніше їсти, приміром, великі, соковиті, яскраві, наливні яблука, груші, абрикоси та персики. Навіть якщо по кількості на дереві їх буде менше. З плином часу досвідчені садівники відкрили, що такого результату можна досягти, вдаючись до обрізання плодових дерев. І на сьогоднішній день, обрізка дерев, зокрема весняна, є невід’ємною процедурою з догляду за садом і запорукою стабільного та рясного урожаю. Про те, як правильно обрізати плодові дерева весною, розповість наша стаття.
Варто пам’ятати що, проводячи весняну обрізку в своєму саду, ви хоч і трішки зменшуєте кількість плодів влітку, але плоди стануть більшими за розміром, оскільки вони отримають не тільки більше корисних речовин, але і внаслідок обрізки більше світла. Як результат плоди матимуть привабливіший зовнішній вигляд і в підсумку вага врожаю вийде набагато більшою. Інтенсивний ріст пагонів, що викликається обрізанням навесні, також сприяє формуванню гілок з гарною водопровідною здатністю. Так само своєчасна обрізка забезпечить кращу циркуляцію повітря та допоможе запобігти появі ряду хвороб.
Коли обрізати плодові дерева?
Часто недосвідчені садівники не можуть визначити, у який час найбільш ефективна обрізка дерев – весною чи восени? Фахівці садоводи вважають, що цю процедуру найкраще проводити навесні, коли вже потепліло, але дерево поки спить. Краще встигнути зробити обрізання до того, як температура повітря буде значно вище нуля, поки не почався активний сокорух.
Оптимальні терміни обрізки дерев навесні: кінець лютого – середина березня. Обрізка, проведена в цей час, допоможе підтримати здоров’я рослини, її красу та силу, поліпшить продуктивність та якість врожаю. Вона заздалегідь окреслить гілки, на яких будуть зріти великі плоди з яскравим забарвленням. Для проведення цієї процедури краще всього вибирати ясний та безвітряний день. Адже в такий день і самому приємно працювати, так і дереву створюються хороші умови для кращого загоєння ран.
Запам’ятайте, що всі виконані надрізи в обов’язковому порядку повинні бути оброблені спеціальною олійною фарбою або садовим варом. Адже загоєння ран у представників фауни – дуже складний біологічний процес, в якому беруть участь клітини камбію, які формують каллюсове кільце. І з застосуванням перелічених вище матеріалів ми захищаємо рану, не даємо їй засихати та розтріскуватися.
У нас в Україні спостерігається помірний клімат. І краще всього весняну обрізку встигнути зробити до березня місяця. Таким чином, омолоджене і з поліпшеною формою, дерево зможе добре плодоносити в майбутньому році вже якісними великими плодами. Адже якісна обрізка – запорука успіху в справах по садівництву!
Основні правила обрізки дерев навесні:
Не робіть обрізку при температурі нижче -10 С.
Користуйтеся чистим і гострим інструментом.
Видаляйте в обов’язковому порядку кожну мертву та хвору гілку.
Дезінфікуйте інструмент, який ви використовували при обрізанні хворих гілок у рослини. Інакше є ризик зараження здорових.
Формуйте крону таким чином, щоб гілки росли від стовбура під правильним кутом. Це 45-60 градусів.
Видаляйте гілки, що труться одна об одну, загущують крону і ростуть усередину крони.
Регулярно перевіряйте стан стовбура дерева та вчасно заліковуйте рани. Спостерігайте за тим, як рослина реагує на процедуру обрізання і, грунтуючись на висновках, вдосконалюйте техніку в цій справі.Дотримуючись цих правил ви не нашкодите дереву, проведете обрізку правильно та допоможете рослині далі правильно рости і розвиватися. Щоб була вдалою обрізка дерев навесні, схема, нижче, допоможе це здійснити:
Способи обрізки плодових дерев
Для зручності, способи обрізування дерев весною класифікують наступним чином: укорочувальна обрізка, проріджувальна, та омолодження.
Укорочення (підрізування) – це часткове видалення верхньої частини пагонів і гілок. Видалення від 1/5 до 1/4 частини річного приросту є слабким укорочуванням, від 1/3 до 1/2 частини середнім, від 1/2 до 2/3 частин сильним. Укорочення посилює ріст пагонів, стимулює розвиток бруньок, розташованих нижче зрізу, і сприяє потовщенню гілок. Сильне і систематичне укорочення зменшує кількість гілок і площу дерева в цілому, і в результаті призводить до зменшення кількості плодів і ослаблення рослини.
Проріджування – це видалення пагонів і гілок цілком. Проріджування оберігає крону від загущення, сприяє поліпшенню повітряно-світлового режиму крони.
Як при укороченні, так і при проріджуванні відбувається перерозподіл поживних речовин і води. Вони направляються до тих частин рослини, зростання яких бажано посилити. В результаті обрізки скорочується кількість бруньок, які споживають поживні речовини, зменшується шлях від коренів до листя, тому і відбувається посилення росту. Видалення приросту 2-3 останніх років називається легким омолодженням, 4-6 років помірним омолодженням, видалення значної частини обростаючої деревини скелетних гілок сильним омолодженням.
Найчастіше, обрізування фруктових дерев навесні проводять для формування крони чашоподібної форми, з відкритим центром. Саме вона забезпечить найкращий доступ світла і повітря до гілок, а урожай буде крупнішим, смачнішим і здоровішим.
https://zhitomir-online.com/