Що допоможе уберегтися від ботулізму
За даними Держпродпотребслужби, у чотирьох регіонах України зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, які спричинені вживанням в’яленої та копченої риби.
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.
З метою профілактики ботулізму необхідно:
– дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
– перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
– зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
– в жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.
http://oda.zt.gov.ua/