



Щороку зустрічаються випадки отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних грибів або неправильно приготовлених умовно їстівних.
Щоб запобігти отруєнню грибами:
• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
• Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
• Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
• Уникайте невідомих грибів.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
• На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
• Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати.
• Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.
Симптомами отруєння є нудота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
http://oda.zt.gov.ua/