Традиції та звичаї святкування Старого Нового року

У ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Старий Новий рік – унікальне свято, що виникло після зміни літочислення.

В Україні Старий Новий рік святкують, накриваючи багатий стіл, на якому обов’язково має стояти кутя. Щедрий вечір 13 січня дуже схожий на Святвечір перед Різдвом, проте страви тут вже не пісні: на столі стоять ковбаси, м’ясо, сало, пироги, вареники, млинці та багато іншого.

За святковою вечерею повинна зібратися вся родина, попросити одне в одного пробачення і загадати щастя і достатку в новому році.

Споконвіку традиційно в дні Старого Нового року українці відзначали день Маланки (13 січня) і день Святого Василя (14 січня). Ці свята завжди супроводжувалися народними гуляннями, переодяганнями і ворожіннями.

Серед головних обрядів на Старий Новий рік не можна не відзначити щедрування і водіння кози Маланки. З вечора і до самої ночі компанії щедрувальників ходили по хатах, співали обрядові пісні-щедрівки, танцювали та жартували. Компанію супроводжувала коза Маланка, в яку найчастіше переодягалися молоді хлопці.

Вранці 14 січня в Україні прийнято засівати. Відповідно до цього ритуалу на Старий Новий рік хлопчики і молоді хлопці наповнюють свої рукавиці зерном і засівають спочатку в своєму будинку, потім в хатах хрещених батьків, родичів і сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю у новому році.

У деяких регіонах країни вранці 14 січня палять «дідухів» – заздалегідь підготовлені снопи, які на Щедрий вечір стояли в хаті на покуті.

Серед давніх українських звичаїв на Старий Новий рік варто виділити і сватання. Тільки 13 січня ті молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини «гарбуза», могли повторити спробу і знову послати в дім дівчини сватів. Свататися на Маланки можна і вперше, адже вважається, що якщо погодитися на шлюб у Щедрий вечір, то і життя молодої пари буде щедрим і радісним.

Ворожіння на Старий Новий рік – ще одна невід’ємна частина святкування. В основному на Щедрий вечір ворожили молоді дівчата, намагаючись зазирнути в майбутнє і побачити свого судженого.

Ніч з 13 на 14 січня вважалася магічною, тому дівчата клали під подушку свої гребінці, примовляючи: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову!». Вважалося, що хто в цю ніч насниться, за того дівчина і вийде заміж.

http://www.1.zt.ua/

 

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
dsc083613 30 31 32
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930