Боротися з крадіжками та пограбуваннями необхідно разом

Такого роду зухвалих грабежів Черняхівщина давно не пам’ятає. Три випадки, що відбулися  в нічний час з 20 на 21, з 28 на 29 липня та з 1 на 2 серпня, буквально сколихнули черняхівську громаду. Поповзли найнеймовірніші чутки та припущення. Буцімто це справа рук приїжджих із Донбасу, при чому – жінок, що це справа малолітніх черняхівських злочинців та інше. З вуст в уста передаючись, інформація обростала новими «подробицями», наприклад, що під час грабежів зарізали декількох жителів райцентру тощо. Щоб розвіяти домисли, ми поспілкувалися на цю тему з начальником Черняхівського РВ УМВС Ігорем Скиданом.

Ігорю Миколайовичу, що ж таки відбувається в райцентрі?

– Уже, мабуть, років з чотири райвідділ міліції не фіксував грабежів такого роду на території райцентру. І цей, так би мовити, «спалах» злочинів, на мою думку, стався з різних причин. Дві останні амністії, що відбулися не так давно, випустили на волю різних людей. Дехто і справді став на шлях виправлення, але як свідчить практика – більшість продовжують скоювати різного роду злочини. А ще в такий тяжкий для України час криміналітет, звичайно, активізувався.

Ми встановили, що злочинців було декілька. Пересувалися вони автомобілем. Вибирали тихі вулиці і –  що важливо – будинки з відкритими вікнами та дверима. Зважаючи, що погода встановилася спекотна, більшість громадян залишають свої помешкання на ніч відкритими навстіж. І стають легкою здобиччю. На щастя, ніхто із мешканців, щодо яких вчинений грабіж, сильно не постраждав фізично, хіба що – матеріально. Двом особам нанесено легкі тілесні ушкодження. Слід зазначити, що в останній період спроб пограбувань жителів черняхівської громади було чимало та з різних причин вони зривалися.

Що на сьогодні робить міліція, щоб запобігти таким злочинам та виявити злочинців?

– У нас із самого початку були відомості про те, що один зі злочинців є місцевим мешканцем. Завдяки оперативно-розшуковим заходам його вдалося затримати. Ведеться розслідування та встановлення співучасників. Мною підписано доручення про посилення громадського порядку та безпеки громадян на території Черняхова працівниками міліції спільно з представниками громадських формувань з урахуванням нестабільної ситуації в державі та нашому районі зокрема. Патрулювання здійснюватиметься з 22.00 до 5.00 ранку. В ніч з вівторка на середу  такий патруль почав свою роботу. Контролюватиметься дотримання громадського порядку, виявлятимуться факти продажу спиртного у невстановлені години та неповнолітнім, перевірка підозрілих осіб та автомобілів тощо. Слід зазначити, що практика подібного нічного чергування взимку-навесні цього року дала свій позитивний результат – протягом цього часу в райцентрі практично не скоювалося злочинів.

А як щодо кооперативного ринку, на якому останнім часом почастішали крадіжки?

– Скажу, що вони продовжуються. Неодноразово вже піднімалося питання про встановлення там відеоспостереження. Міліція не вправі змусити підприємців ринку встановити це спостереження, і не робить цього, – вони повинні самоорганізуватися задля власної ж безпеки.

Яскравий приклад. Після встановлення такого відеоспостереження в розважальному комплексі «Анело» (ПП О.В.Гарбарчук) кількість злочинів (крадіжок мобільних телефонів, наприклад) і правопорушень там скоротилася в рази.

Як можна сьогодні черняхівцям та й мешканцям усього району вберегтися від такого роду  злочинів та протиправних дій?

– Всі розуміють, що ситуація в країні складна. В той час, коли наші люди саморганізовуються, щоб допомогти  армії, переселенцям зі Сходу та Криму, саморганізовуються й інші – особи схильні до злочинів, рецидивісти. Тому звертаюсь до жителів району з проханням і застереженням убезпечувати себе від протиправних посягань. Літо – пора відпусток. Чимало з нас їдуть на відпочинок. Не залишайте домівки з відритими вікнами та кватирками. Просіть сусідів, родичів та знайомих приглянути за вашими оселями. Хоча пора й жарка, не залишайте на ніч відкритими вікна і двері. Не впускайте до оселі незнайомих вам людей, навіть під виглядом переселенців. Особливо це стосується людей похилого віку, які стають легкою здобиччю злочинців.

У випадках посягань на ваше майно, здоров’я та життя негайно телефонуйте «102» зі стаціонарного або мобільного телефонів. Велике прохання також повідомляти про підозрілих осіб, підозрілі «маневри» незнайомого вам автотранспорту в нічний час на ваших вулицях. Це все допоможе нам спільно уникнути проблем, унеможливити злочини, уберегти чиєсь здоров’я а можливо – й життя.

Розмову вела

Тетяна Тарнавська

10.08.2

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
6 33 img_6080 100_1507
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930