Просвітяни проти антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова

20 червня в Житомирі відбулося розширене засідання ради обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, яке провів його голова Святослав Карпович Васильчук. У засіданні взяла участь делегація просвітян Черняхівщини.
На засіданні йшлося про ухвалений Верховною Радою України в першому читанні ганебний проект Закону України Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики», який не тільки є реальною загрозою нестабільності в Україні, а й загрозою нашій державності.
Віктор Михайлович Мойсієнко, директор інституту філології та журналістики Житомирського державного Університету ім.І.Франка наголосив на реальних небезпеках, які несе прийняття цього закону, – зокрема витісненні української як мови викладання з освітніх навчальних закладів, у тому числі й вищих. Це цілком реально можна буде зробити, коли цього забажає частина студентів чи група батьків школярів. Ніколи за останні десятиліття рідна мова не стояла так близько до прірви, адже навіть у радянські часи, приміром, навіть матаналіз у Житомирському педінституті викладався українською.
Про необхідність об’єднати спільні зусилля і політичне підґрунтя недолугого законопроекту говорили на засіданні голови обласних організацій Національної спілки письменників України Михайло Павлович Пасічник та Національної спілки художників України Василь Іванович Кондратюк, голови районних об’єднань «Просвіти», діячі мистецтва, науковці, освітяни.
Особливо доречними стали слова керівників і представників обласних спілок і товариств поляків, чехів, росіян, німців на захист української мови як єдиної державної.
І вже зовсім промовисто і символічно, закликом до збереження рідної мови прозвучав на тому зібранні виступ Олексія Васильовича Боржковського – правнука видатного поета Степана Руданського, військового лікаря, краєзнавця і громадського діяча.
Влада знищує українське, бо розуміє, що українці, які мають таку зброю, як мову, як свою національну ідентичність та культуру, українську віру і український дух, є непереможні. Тож слід бути наполегливими у боротьбі за своє – національне. Ці думки об’єднали всіх присутніх на засіданні і стали лейтмотивом ухвали розширеної ради Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.

Юні черняхівські просвітяни з правнуком Степана Руданського Олексієм Боржковським.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (3 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

1 коментар to “Просвітяни проти антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова”

  • АР(ій) -ю- Чивешалам says:

    Гостем та учасником розширеної наради був також очільник Черняхівської Районної Організації СВОБОДА , котрий також підписався під підсумковою резолюцією наради.

Залишити коментар

Gallery
31 p1000148 dsc_0195 100_1528
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930