Юрій Костенко розповів, що Верховна Рада збирається прийняти закон, який зажене в глухий кут малих, середніх підприємців і селян

Про це повідомив голова Української Народної Партії на сторінках “Української правди”.
“Торгівля, завдяки якій виживають пересічні громадяни, – зазначив він, – може зазнати потужного удару. Урядовий законопроект “Про внутрішню торгівлю” (N9443) надає чиновникам більших повноважень, ніж за радянських часів.
Внутрішня торгівля – це рятівна соломинкою для українських громадян, які гарантовано мають можливість заробити “живу” копійчину. Якщо урядовий законопроект буде прийнятий, десятки тисяч селян-одноосібників втратять доходи через заборону торгівлі м’ясом, молоком та молокопродуктами в інших місцях, крім магазинів та ринків. Тобто селяни-пенсіонери чи багатодітні матері, які продають дрібні партії свого товару в переході чи на вулиці, фактично стануть злочинцями. Вочевидь, влада забула про мізерні пенсії та майже 50-відсотковий рівень безробіття на селі, й намагається збільшити чергу людей, які потребують соціальної допомоги. Попри те, що елементарні умови для виживання селян не створено, у них відбирають можливості мінімального заробітку.
Урядовий документ також суттєво погіршить умови життя малого бізнесу. Приміром, орендувати торговельні приміщення площею від 200 кв. м зможуть тільки підприємці на загальній системі оподаткування. Однак Податковий кодекс чітко фіксує умови, за яких підприємці – фізичні особи можуть обрати спрощену або загальну систему оподаткування. Визначальними при виборі системи оподаткування є обсяги річного обороту підприємця, а не площа торгівельного приміщення. Як кажуть, одна рука дає, а друга відбирає.
Масове банкрутство очікує малий бізнес, який реалізує дрібні партії товару через Інтернет. Законопроект вимагає від “інтернет”-підприємців мати офісне приміщення. За порушення – штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів. Яким має бути це офісне приміщення, без сумніву, встановлюватимуть підзаконні акти. Чиновник напише такий документ, який сам захоче.
Урядовий законопроект – це, м’яко кажучи, “ноу-хау” в сфері дерегуляції економіки. Центральна влада отримує право керувати внутрішньою торгівлею в “ручному режимі”, – приміром, встановлювати по всій країні номенклатуру продажу товарів через автомагазини й пересувну торговельну мережу, а також правила торгівлі на ринках, в магазинах, регулювати роботу ресторанів тощо. В цивілізованому світі ці питання вирішує вільний ринок та реальні потреби місцевого населення, а контролюють – місцеві органи самоврядування, причому дуже помірковано.
Підприємця намагаються загнати в жорсткі межі державних вимог, регулюючи навіть правила оренди торгівельного місця, граничний час для розрахунків між постачальником соціального товару та продавцем, влада встановлює штрафи навіть за порушення суто комерційних угод між “приватниками”. Підприємець змушений буде платити хабарі через кваліфікаційні вимоги держорганів щодо кадрів, які працюють в торгівлі та ресторанному бізнесі, а також готуватися до численних перевірок органів держконтролю з захисту прав споживачів.
Переконаний, що законопроект “Про внутрішню торгівлю” має бути знятий з розгляду Верховної Ради, як такий, що суперечить принципам вільної ринкової економіки, створює додаткові бюрократичні перешкоди та поживне середовище для корупції, відлякує інвесторів. Створення нових годівниць для бюрократії погіршує й без того складні умови життя підприємців в Україні”.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
13 23 dsc_0869
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930