Юрій Малашевич, керівник районної організації ВО «Свобода»: ОУН діяла і на Житомирщині, а не тільки на заході, як думають деякі

«Як відомо, – зазначає Юрій Малашевич, – 10 лютого виповнилося 73 роки від дня створення Революційного проводу ОУН на чолі з Героєм України, національним лідером Степаном Бандерою. Новоутворене радикальне керівництво ставило за мету шляхом революційної боротьби за національне і соціальне визволення ліквідувати в Україні сталінсько-більшовицький та нацистський окупаційні режими, а також створити могутню Українську Самостійну Соборну Державу. Тож подія 10 лютого 1940 року є знаковою у вітчизняній історії».
«А щодо Черняхівщини, – розповідає Юрій, – то під час нацистської окупації восени 1941 року двоє членів похідної групи ОУН(Б) Іван Мацьків та Чабан організували в районному центрі семінар із вивчення рідної історії та керували ним. Про це пише в своїх дослідженнях історик Вікторія Жилюк. Семінар відвідувало понад 40 мешканців Черняхова. У селі Нераж діяв член похідної групи на прізвище Войнолович.
На початку 1942 року Іван Мацьків та Чабан були заарештовані та розстріляні німцями. Найактивніші дії націоналістичного підпілля, окрім райцентру, відбувалися в Новополі, Крученці, Ганнополі, Мокренщині та Горбулеві. Відомо, що Черняхівською районною управою керував активіст на прізвище Пивовар, Новопільський осередок очолював Павло Сивченко.
У вересні – жовтні 1943 року в районі оперувала рейдова група УПА під командуванням уродженця Львова Гудзика. Ценральний провід у цей час регулярно отримував звіти з території Черняхівщини.
21 січня 1944 року в Новополі заарештовано керівника ОУНівського підпілля Бердичівського та Житомирського районів М . Мусія (Муху)».

34

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (3 голосів, середнє: 4,33 з 5)
Завантаження...

21 комментар to “Юрій Малашевич, керівник районної організації ВО «Свобода»: ОУН діяла і на Житомирщині, а не тільки на заході, як думають деякі”

  • Азгор says:

    Якщо можна пане Юрію більш докладно, особливо про дивізію СС “Галичина”.

  • Азгор says:

    Якщо можна пане Юрію більш докладно, особливо про дивізію СС “Галичина”, і про діяльність на території Польщі.

  • ГЕОРГ РЮРИК ЧИВЕШАЛАМ says:

    Можна навіть більш детально про так звану ” російську визвольну армію ” генерала Власова , і подібних московських діячів ,котрі надали в розпорядження нацистів понад мільйон росіян нацепивши їм на груди ” георгіївські ганчірки”.

  • zemlak says:

    Не дай боже військові дії на україні ,то можна представити що москалі б робибили!!Куме, не треба так лаяти москалів, не всі вони погані 🙂
    – Та невже? Назви хоч одного доброго!
    – Нуууу… Жерар Депардьє …

    • Азгор says:

      Земляче, щиро дякую! Я йому конкретне питання а він мені про Жерара Депардье.

  • Азгор says:

    Шановний Добродію,хіба питання було про Власов та його (РВА)?
    І якщо Ви Георгіївський Хрест називаєте ганчіркою, який доречі був вищою відзнакою військової доблесті і мужності тих часів, якими нагороджували як генералів так і солдат окпників… то коментарі зайві

  • шаман says:

    Що до дивізії СС “Галичина” то створена вона була в той період коли з Німецької сторони нібито були не проти щодо утворення незалежної держави України але на перших порах під протекторатом Німеччини.І якби Гітлер та його оточення не обманули надію українців на свою державу то ще невідомо як закінчилась би та війна.І чи не жили б росіяни лише за Уральськими горами.Тому що не хотіли воювати українці за москальско-жидівську владу що закатувала мільони українців.і лише в 1942-43рр. коли стало зрозуміло що не буде держави ,що ні комуняки ні нацисти цього не допустять ось тод і поділись -хто до червоних хто до ОУН.

  • Я says:

    Шаман знає… на те він і шаман…

  • Азгор says:

    Щановний Шамане, німецька армія що окупувала територію СРСР складалася з регулярних частин, тих які безпосередньо вели бойові дії на фронтах і підрозділів СС які використовувалися для проведення каральних акцій та акцій залякування в основному проти партизан та мирного населення (знаю це не з книжок, а з розповіді свідка який це бачив на власні очі),розстрілів військовополонених,євреїв та всіх інших які невписувались в “німецькій порядок”.А хотіли Українці воювати чи ні, про це напевно знають наші ВЕТЕРАНИ. Про кількість наших співвітчизників які “нехотіли” воювати говорять назви “1-й Український”,” 2-й” та “3-й Українські фронти”.Щодо того що фашисти були не проти утворення незалежної держави України, то Ви глибоко помиляєтесь, тому що Українці,Білоруси,Росіяни невписувались в “чистокровну арійську расу”. І як казав та писав Гебельс -” могли викристовуватись як раби з послідуючим повним винищенням”.

  • шаман says:

    Згоден і щодо 1 2 3 Українських але з 42-43рр.Коли зрозуміли що таке “німецький порядок” А в 41-му так навоювали що мільйонами здавались- причому добровільно.Тай особовий склад віськ в 42-му налічував не більше 10-15 українців.А з 43-го відсоток зріс в рази коли пішло визволення і коли мобілізували з визволених територій наших хлопців і з розповіді свідка як худобу без обмундирування,зброї,харчів гнали на фронт.Часто густо відразу на передову де їхніми тілами прокладали шлях регулярним частинам радянської армії.Особливо”піклувались” про західняків.Я був на Волині і чув від тих же ветеранів ,які наперекір усьому таки вижили,і змогли те розповісти.

  • ГЕОРГ РЮРИК ЧИВЕШАЛАМ says:

    До Азгора : Організація Українських Націоналістів її діяльність і роль в історії це одна справа , функціонування дивізії Галичина ” це інша історія , так само як утворення УПА – “Поліська Січ” в Олевській республіці пізніше Українську Національно-Революційну Армію , підрозділу “Нахтігаль”,Роланд тощо. В даному випадку мова йде про фукціонування найпотужнішої надполітичної організації котра стала основною силою що взяла на себе роль організатора визволення як від московсько-комуністичного так і від німецько-гітлерівського іга. Я чому випадково згадав за “власівців” , ви знаєте мені абсолютно байдуже за московські “розборки” їх колаборантські інтриги тощо.Хай там хоть подушаться .Генерал Власов і його червоноармійці спочатку склали присягу на вірність “РОДИНЕ,СТАЛИНУ,И ПАРТИИ”, потім вже склали іншу присягу на вірність Гітлеру і Німецькому рейху. Навіть якщо ви згадали за дивізійників вони заприсяглись служити рейху ,притому щоб використати це для визволення України , ви згадали Польщу , а Польща це що великий історичний добродій нашої нації. Польща ще до цього часу марить “східними крезами”, як і Москва “малоросіїю”.

  • шаман says:

    І ще до Польщі-поїдьте на Волинь там ще живі ті люди які на власні очі бачили польске єство коли вирізалися цілі українські села від старого до немовлят.Бо то бачите польські землі і українці там не повинні жити.І все те в 1944 році.Німці навіть не спробували припинити різанину.І яуби не вояки УПА що встали на захист той ніхто б не влазив у ту бійню.

  • Азгор says:

    Невже визволення включає в себе знищення ! Іторична довідка (“Нариси з історії політичного террору і терроризму в Україні в ХІХ-ХХ ст. 2002р.) “За період з 1944 по 1 травня 1945 року загонами ОУН-УПА було вбито,розстріляно,забрано до лісу 6385 чоловік мирного населення, тоді як втрати військ НКВС-МДБ склали 498 чоловік”
    Також підлягали тотальному знищенню “сексоти”, а саме вчителі,працівники активу в селах, залізничники навіть водії трамваїв і сотрожі-?. В результаті проведенної роботи досягнуто успіхів – Львівська,Волинська області-вбито 32 вчителя,Тернопільська-127 вчителів,Рівненьська-знищено 50 шкіл,Тернопільська- 50 шкіл та хат читалень.Із 15 чолові які були направлені в Рівненьску обл. для відновлення народного господрства живим залишився один, інші були розстріляні над тілами познущалися, чоловікам відрубали голови, жінкам вирізали обличчя та відрубали ноги. Пізніше вказівка з пом’якшеннями, із інструкції “Командирам загонів ОУН” від 21.11.1944 року-” нетреба в подальшому відрізати голови “сексотам””, при знищенні вказаних осіб не жаліти членів їх сімей та дітей, так 26.11.1944р. за відмову чоловіків іти “в ліс” в с.Іспас Чернівецької обл. було зницено 15 сімей (41 чолові).Проти кого воювали ???

  • ГЕОРГ РЮРИК ЧИВЕШАЛАМ says:

    ОУН(Б) не підтримувало ідею створення в 1943 дивізії “Ваффен СС Галичина” оскільки єдиними українськими збройними формуваннями важали УПА, за ОУН(м) не знаю, це для довідки. Щодо ваших доводів пане Азгоре, в своїх доводах і фактах ви протирічите самі собі, поміркуйте ЯК НАСЕЛЕННЯ ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ МОЖЕ ВИЗНАВАТИ ГЕРОЯМИ СВОЇХ вбивць та карателів, судячи з ваших слів , притому в переважній більшості визнає їх борцями за волю і жертвами більшовиків, а бандитами як не дивно буде вам чути вважає совітів, і та частина України де присутність військових формувань була меншзначна , а відповідно і результат дій меншвагомий вважає вояків УПА бандитами-парадоксально чи не так . Ось вам і проста невідповідність діалектичної закономірності “спільності та боротьби протилежностей”, починайта вичати діалектику Георга Гегеля.

  • Азгор says:

    Ну Ви шановний даєте!
    З Депардье не пройшло, давай втулю Гегеля,(якого Ви на мою думку “пробігли поверхнево”) та скажіть прямо,конкретно, що я написав відверту брехню і всього цього ніколи не було.

  • Юрій Малашевич. says:

    Гегель вивів закони безперервного і поступально-прогресивного розвитку чи руху як вам буде завгодно, або діалектичні закони їх три : кількість переходить в якість , протележності в своєму протиріччя переходять в спільності народжуюючи вищу ступінь відносно попередньої , весь розвиток рухається по колоподібній замкнутій системі від спільності до протележності через протиряччя одного по відношенню до іншого , так званий філософський трикутник “тезис-антитезис=синтез”… Коротше кажучи хтось один з нас не правий або Ви , або я , або Гегель. Я можу самоусунутись залишивши вас з Георгом Вільгелмом Фрідріхом Гегелем один на один. Але для початку поїдьте в Галичину , Буковину та Волинь і порахуйте по містах і селах кількість пам*ятників С.Бандері встановлені на кошти зібранні нащадками його щиро вдячних жертв . Виходячи з вашого “умовиводу” Західна Україна зійшла з глузду масово встановлюючи меморіальні об*єкти загиблим воякам ОУН-УПА – своїм вбивцям, відриваючи від своїх сімйних бюджетів останню гривню.

  • Азгор says:

    Як цікаво? ” … керівник районної “свободи”: ОУН діяла і на Житомирщині, а не тільки на заході,як думають деякі.” ??? А Деякі взяли і прочитали ВАШ коментарій “… за ОУН(м)не знаю,це для довідки.”
    Р.S. Співак Ігор Тальков:- “Перестроить можно Рожу,-ну а Душу никогда”.

  • Юрій Малашевич. says:

    Я не знаю як ОУН поміркована ставилась до створення дивізії “Ваффен СС Галичина” . ОУН поміркована під керівництвом Андрія Мельника була мало впливовою в середовищи руху національного опору і більш лояльно відносилась до нацистів , основну роль в боротьбі з нацизмом та більшовизмом відігравала ОУН революційна ( Бандери). Громадянин середнього рівня інтелектуального розвитку з контексту публікації зрозуміє про яку ОУН іде мова. Ви чомусь в першому коменті до ОУН причепили нациський військовий підрозділ , ще раз повторюю для розумововідсталих що ОУН читати як ОУН (Б) чи ОУН (Р). Я вам раджу розвивати критично – об*єктивний та системний підход до вивчення та пояснення історичних подій та явищ бо тільки так можливо мінімізувати ідеалізацію та суб*єктивність історичної науки , якщо ви вже почали цим займатись тобто співвставляйте різні факти між собою та різні тлумачення збалансовуючи їх між собою, використовуйте найширший спектр достовірних джерел і тільки тоді робіть неупереджений та зважений висновок.

  • Азгор says:

    Судячи із заголовку то ні “Б” ні “Р” невидно, а загальне враження, то одне “Б”.
    P.S. “Мы говорим Пратия, подразумеваем Ленин,
    Мы говорим Ленин,подразумеваем Партия.”

  • Юрій Малашевич. says:

    Абсолютно маєте рацію , я розумію що ви не поглиблювались так далеко щоб віднайти дві великі або чотири маленьки різниці між лєніном партією марксом та енгельсом. Можете прочитати “короткий курс історії вкп(б)- автор сталін ,може ще якогось сміття в голову візьмете , в мене особисто є це “досягнення” історико-політичної думки .

  • Азгор says:

    Читаючи Ваш недавній коментар, і враховуючи що Ви аж цілий “керівник районної…”, опираєтесь на Гегеля, маючи “поглибленні” знання практино у всіх питаннях…,надаєте громадянам (читачам)середній рівень інтелектуального розвитку та дозволяєте собі називати рузумововідсталими (дуже схоже на розподіл, “арійці” і “не арійці”)то висновок один. Які “керівники”- (районного розливу) така і організація…

Залишити коментар

Gallery
15 100_1020 100_1528 img_1073
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031