Як розвивається бджільництво у Черняхівському районі

Автор – Оксана Гебрич (із сайту ЖОДТРК – http://tvradiozt.com.ua/proekti/news/3921-2011-09-22-11-01-19.html)

Україна – одна з провідних держав світу, яка має розвинене бджільництво. І хоча на Поліссі медозбори набагато нижчі, ніж на півдні країни, сьогодні у всіх категоріях господарств Житомирщини утримується близько 170 тисяч бджолосімей. Як розвивається бджільництво у Черняхівському районі – далі.
Черняхівщина має свої давні традиції бджільництва, які передаються з покоління в покоління.
Нині в районі працює 150 пасічників, багато з них цю справу успадкували разом із досвідом і набутками своїх батьків.
Всіляко підтримує пасічників і влада району, адже бджільництво потребує комплексного підходу до свого розвитку. Тому в районі значно збільшено посіви медоносних культур, виконується розпорядження голови облдержадміністрації стосовно відшкодування пасічникам коштів за цукор і вулики. А ще з метою пропаганди бджолярства тут традиційно проходять різні заходи.
Володимир Осецький -начальник управління агропромислового розвитку Черняхівської райдержадміністрації: “На Спаса у нас пройшов на ПГ “Пчоландія” обласний семінар із бджільництва, куди були запрошені всі пасічники”.
Нещодавно в районі створено і спілку пасічників. Вступити до неї може кожен.
Олександр Іщенко — голова спілки пасічників Черняхівського району: ”Всіляку допомогу і підтримку ми вам обіцяємо, кількість членів необмежена.”
Що ж до питань, які хвилюють пасічників, то це збут продуктів бджільництва.
Володимир Ковпак: “Сьогодні в бджільництві така ситуація, як і з карпоплею: врожай великий, а подіти немає куди”.
Володимир Маційчук також пасічник, тому він добре розуміє необхідність вирощування у нашій зоні альтернативних рослин-медоносів.Володимир Маційчук — заступник начальника Житомирського обласного центру експертизи сортів рослин: ”Зміна клімату веде до того, що однорічні рослини не забезпечують тієї продуктивності, тієї медоносної бази, яка була споконвічно. Багаторічні рослини мають більш розвинену кореневу систему і краще реагують на посушливі періоди”. А це дуже впливає на якість меду. До речі, мед Полісся вважається ціннішим за південний і за смаковими властивостями, і за лікувальними, а ще…

Петро Маліновський — пасічник: “Якість меду значно вища і по твердості, і за вмістом вологості він набагато кращий.”

“Вислів ”Нехай вам іжа буде ліками, а ліки їжею” повністю підходить до продуктів бджільництва”.


1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
5 18 img_1073 dsc_0869
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930