Інформація для любителів тихого полювання ! ! !

З давніх-давен людина пристосована для збирання щедрих дарів природи, зокрема, до збирання грибів.

У наших краях росте чимало видів грибів; як їстівних, так і отруйних. З настанням грибної пори людей приваблює так зване “тихе полювання”.

В цей осінній період населення  масово їдуть чи йдуть в ліс. Багато людей не досконало обізнані з видами грибів, тому збирають і неїстівні гриби.

Гриби – це цінний і корисний продукт харчування. В них міститься достатня кількість білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних солей, мікроелементів, ароматичних речовин.

Дуже вважливо вміти розрізняти отруйні гриби які дуже подібні до їстівних. Це, зокрема, стосується таких видів грибів як боровик, лисички, сироїжки, опеньки. Збирання таких грибів замість добре відомих їстівних і використання їх в їжу приводить до тяжких і нерідко смертельних отруєнь.

Якщо так трапилось, що людина назбирала умовно їстівних грибів ,то з таких грибів можна приготувати страви лише після декількох відварювань води (воду постійно виливати і міняти на свіжу). З відваром відходять отруйні речовини, але краще якщо людина не впевнена чи їстівний гриб, то краще його не брати.

Не слід збирати гриби, які ростуть при дорогах, полезахисних смугах. Ці гриби вбирають в себе, як губка, наявні в цих грунтах токсичні речовини.

Не виключені випадки отруєння і справжніми їстівними грибами. Наприклад, опеньки, якщо їх недостатньо проварити. Не слід вживати гриби декілька днів підряд. Від них накопичується в печінці отруйна речовина, яка через деякий час досягає такої кількості, що також спричиняє отруєння.

Збирати гриби треба дуже уважно, відбраковувати перестиглі, зіпсовані, поточені личинками. Гриби це продукт який треба використовувати в найкоротший строк після збирання. Якщо зібрані гриби не можна використати відразу, то їх потрібно зберігати і холодному приміщенні і то не більше доби.

До лікарів по допомогу і грибний період звертається багато грибників. Бувають випадки, коли лікарі нічим вже допомогти не можуть, тому що людина займалась самолікуванням. А цього ні в якому разі робити не можна. Почувши перші ознаки отруєння, відразу потрібно викликати лікаря.

    Існує головне правило при збиранні грибів:

– слід брати тільки гриби, які вам добре відомі. При найменшому сумніві гриби не беріть;

– не можна збирати гриби в парках, забруднених лісових ділянках, в місцях де були військові бази, придорожніх смугах, біля промислових об”єктів, тощо;

Вдома ще раз ретельно переберіть гриби, закличте на допомогу більш досвідчених осіб. Зібрані гриби готуйте в цей же день. Варити гриби потрібно мінімум в трьох водах (постійно міняючи воду). Якщо вас запросили в гості, а ви сумніваєтесь в грибних стравах, делікатно відмовтеся від них. Ні в якому разі не можна давати грибних страв дітям до 10 років.

Крім цього пам’ятайте, що існує багато хибних версій щодо визначення “гриб їстівний чи отруйний”.

Зокрема неправильне твердження що:

– якщо срібна ложка занурена в грибну юшку не почорніла – гриби їстівні;

– гриби їстівні якщо їх споживають комахи і тварини;

– вся отрута міститься в плівці, що покриває шапочку гриба;

– алкоголь знешкоджує грибні токсини.

Не вірте цим твердженням!

І ось ще одне застереження.

Якщо ви після вживання грибів відчули себе погано негайно викликайте “швидку”. А до прибуття бригади швидкої допомоги, промийте шлунок великою кількістю підсоленої перевареної води до появи чистих промивних вод. Обов’язково прийміть кілька таблеток активованого вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла). Після чого хворому дають холодний чай, каву. Хворого накрийте і обкладіть грілками. Ні в якому разі не відмовляйтесь від госпіталізації. Бо фахову допомогу можна отримати лише в медичному закладі.

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я і життя.

 

ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СЕКТОР УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

33993545_grib1

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
24 29 dsc02544 100_1598
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930