І хто ж у Сельці має рацію?

Останнім часом у селі Селець Черняхівського району активно запрацювало приватне підприємство з видобутку каменю «Ліна». Як повідомила нашим кореспондентам бухгалтер підприємства, на ньому офіційно працюють п’ятеро робітників.
Проте не робітники і не власники запросили журналістів у село. Місцеві жителі, будинки яких знаходяться найближче до кар’єру, останнім часом активно висловлюють незадоволення з приводу роботи «Ліни». Вони стверджують, що вибухи на підприємстві створюють шум, пилюка летить у бік найближчих хат, забруднюється сусідська річечка, насипана нова дорога проходить через паї.
Селяни кажуть, що зверталися в райдержадміністрацію та екологію і вже отримали звідти відповіді, що все в порядку, що у власників «Ліни» є всі необхідні документи, щоб здійснювати промисловий видобуток лабрадориту.
Житомирська обласна екологічна інспекція здійснювала перевірку 14 липня цього року і зробила висновки, що «акустичний вплив та вплив іонізуючого та електромагнітного випромінювання внаслідок діяльності кар’єру оцінюється, як відсутній». І не дивно, бо перед цим інспектори зазначили: «На час перевірки встановлено, що ПП «Ліна» діяльності з видобутку корисних копалин не проводить».
Перший заступник голови Черняхівської райдержадміністрації Мартиненко М.В. в своєму листі селянам нагадує, що « в протоколі громадських слухань від 27.04 2010 року зазначено, що в місцевих ЗМІ було опубліковано заяву про наміри, заяв та зауважень щодо плануємої діяльності від місцевої громадськості не надходило. Даний протокол підписано 10 громадянами та затверджено рішення про затвердження позитивного рішення громадських слухань щодо планової діяльності – промислового видобутку блоків…»(вибачте за помилки – цитуємо дослівно). Отже, жителі Сельця погодилися, щоб у них працював кар’єр.
Селяни ж розповідають, що серед цих 10 людей, які поставили свої підписи, що не проти роботи підприємства, – дружина власника підприємства Лісовська М.І., директор підприємства Рудін С.А. та старенька бабуся, яка живе недалеко від кар’єру, проте є лежачою і давно страждає на склероз. Всі інші підписанти – люди з інших кінців села, що живуть далеко від «Ліни».
Побесідували журналісти сайту і з працівниками кар’єру, які якраз знімали верхній шар землі, добираючись до лабрадориту. Вони стверджують, що ніяких вибухів не було й не буде, оскільки лабрадорит за правилами технології не підривають, а ріжуть, бо він може роздробитися на шматочки. При цьому показали спеціальну машину для різання каменю. Роботою своєю вони дуже задоволені: вона добре оплачувана, постійна й офіційна. Стосовно ж зауважень селян кажуть, що вони необґрунтовані.
Бухгалтер «Ліни» розповіла, що підприємство платить до сільради за оренду землі більше чотирьох тисяч гривень щомісяця. Це крім податків та інших відрахувань. Тож такі гроші є немалими для сільського бюджету.
Побували ми й у сільраді. Не застали сільського голову, але поговорили з секретарем, яка мала таку саму думку, як і працівники «Ліни». Заявила, що в багатьох питаннях стосунків між селом і підприємством не є компетентною, хоча зізналася, що сама не так давно працювала бухгалтером ПП «Ліна».
Хоча картина напрочуд ясна: існування «Ліни» для Сельця корисне. Приносить незручності воно лише деяким людям, які мешкають по сусідству. То що ж робити з цими людьми? Просто не зважати на них? Відбуватися відписками? А для чого тоді сільська рада? Хіба не її посадовці повинні були владнати цей конфлікт? Щоб добре було і «Ліні», і всьому селу, і тим людям, що мешкають по сусідству з кар’єром?

Люди, які живуть біля кар'єру, жаліються на пил і вибухи.

Сучасна техніка, в яку власники "Ліни" вклали немалі гроші.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Місцевий житель Климчук В.Д. переконаний, що з дороги, насипаної до кар'єру вздовж його паю, стікатиме на посіви вода.

Учасник війни в Афганістані Кирилович Ю.Л. (у центрі фото), як і його колеги, задоволений роботою на ПП “Ліна”.

 

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження...

2 коментарі to “І хто ж у Сельці має рацію?”

  • Марина К. says:

    Навіть коли цих людей, які живуть біля кар’єру і мало – то це не значить, що на них не треба звертати увагу. Чому вони повинні страдати? Хай влада спитає, що вони хочуть.

  • Григорій says:

    Одеса – мама, Ростов – отєц, кто тронет Селец – тому… капєц!

Залишити коментар

Gallery
14 23 29 100_1565
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930