Погода в Черняхові
Курс валют
Хмаринка тегів

Історія Черняхівщини Анатолій Мельниченко Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир Благодійність Василь Капустін Волейбол Волонтери Воїни світла Декомунізація День Незалежності України Дзюблик Земляки Конкретні справи Ксаверівка Мистецтво Наші земляки Некраші Новопіль Павло Дзюблик Партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" Ремонт доріг Рій "Характерники" Сходи сіл Технічний ліцей Троковичі Україна - це МИ ФК "Технічний ліцей" ЧРГО "Україна - це МИ" Черняхів Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Черняхівська гімназія Черняхівська селищна рада Черняхівська школа Черняхівський районний будинок культури Юрій Малашевич вибори відпочинок команда КОНКРЕТНИХ СПРАВ місцеве самоврядування новини пожежа поліція районна рада спорт футбол

Это flash облако тегов вы можете найти на сайте "WordPress плагины". Для показа облака необходим Flash Player 9 или выше.

Масляна. Що готувати і як святкувати

З 20 лютого 2017 р. починається Масляна – тиждень перед Великим постом, що символізує проводи зими та зустріч весни.

В останній тиждень перед Великим постом влаштовували народні гуляння, на яких пекли млинці, тому свято називають Масляною. Дехто з народознавців стверджує, що це не наше справжнє свято, а запозичене у росіян і білорусів. Інші посилаються на давньослов’янські коріння Масляної, відзначаючи, що вона зародилася за часів Київської Русі, а значить, є й нашою культурною спадщиною.

В Україні цього тижня відзначали свято Колодія, а головною стравою були вареники із сиром і сметаною.

По всій Україні є поширеним звичай “колодки” або “колодій”, відомий у кількох локальних варіантах. В одному з них розігрували “народження” і “поховання” дерев’яної ляльки – “колодки”. Дослідники трактують це як трансформацію стародавнього обряду виготовлення і знищення уособлення зими.

Протягом цілого тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке “Колодчине життя”: у понеділок Колодка “народжувалась”, у вівторок – “хрестилася”, у середу були “похрестини”, у четвер вона “помирала”, у п’ятницю Колодку “ховали”, а в суботу “оплакували”. У неділю ж наставала кульмінація Колодія, а заразом і Колодчиної долі.

Кожен день Масляної (Колодія) має певне значення, назву та цікаві звичаї.

Понеділок “сирного тижня” називається “зустріч”, і в цей день всі ходили на гостину. За стародавнім повір’ям, хто в домі залишиться, той поховає своє господарство. У цей день жінки ішли до корчми і розпочинали святкувати. Якщо до них хотіли долучитись чоловіки, то їм на шию чіпляли колодку, зняти яку можна було тільки відкупившись або поставивши “могорича”. У понеділок влаштовували гуляння, катання на санях. У цей день починали пекти млинці, а перший випечений млинець обов’язково віддавали убогим, щоб він згадав душі покійних родичів.

У вівторок влаштовували веселі забави, які тривали майже весь день. У цей день хлопці виглядали наречених, а дівчата – суджених. У вівторок по дворах ходили ряджені, які за певну плату у вигляді млинців дозволяли прив’язати до віника стрічку. Разом з цією стрічкою ряджені “несли із собою” з дому всі хвороби, негаразди і нещастя. У середу тещі приймали своїх зятів у гостях і пригощали млинцями, а для того, щоб розважити їх, збирали всіх рідних і знайомих. Цій традиції присвячено чималу кількість прислів’їв та приказок, жартівливих анекдотів і пісень. У народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники із солоною начинкою, значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно обходитиметься зі своєю дружиною. Раділи тещі, якщо зять багато їв: значить, не ледачий і працьовитий.

У четвер не можна було шити і прясти. Всіма родинами люди виходили на різні змагання, “бої”, кінські перегони, різні катання вулицями і спорудження снігових фортець.

У п’ятницю зяті пригощали тещ, після чого їх треба було покатати вулицями села або міста. Причому “сервіс” у такому випадку прямо залежав від характеру тещі: злу та сварливу везли вибоїстою дорогою, а лагідну й добру – прямою та рівною.

Субота називалася “зовиціними” посиденьками. Невістки в цей день запрошували на млинці до себе зовиць (сестер чоловіка), яких пригощали, розважали і вручали якийсь подарунок.

Найбільш пишно відзначали неділю. Спеціально до цього дня готували вареники із сиром, проводили масові гуляння, ігрища, забави. Ці гуляння символізували прощання з масляним, смачним, веселим тижнем, і водночас люди просили у близьких вибачення за завдані образи.

На Масляну готували холодець із свинячих, курячих чи баранячих ніжок. На кісточках дівчата ворожили наступного понеділка. Кісточки виносили на вулицю й кидали від порога до воріт. Якщо кісточка долетіла – дівчина буде здоровою протягом року, а якщо перелетіла через ворота – дівка неодмінно вийде заміж.

Також готували млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та іншу обрядову їжу. Млинці на Масляну можуть бути різні: прісні, солодкі, і з начинкою, дріжджові тощо. Борошно для таких млинців дозволяється вибирати найрізноманітніше: гречане, вівсяне, просяне, ячмінне, пшеничне, горохове тощо.

Також за першим спеченим масляного тижня млинцем судили про те, що очікує протягом року, до наступної Масляної: – якщо млинець легко перекинувся – цьогоріч слід чекати заміжжя; – якщо млинець прилип до сковороді – ще 3 роки в батьківській хаті сидіти; – рівні краї млинця – заміжжя щасливим буде; – краї нерівні, рвані – подумати треба, чи за того заміж збираєтеся; – якщо в середині вийшов пригрів, то чоловік буде вірним, а якщо збоку – на інших задивлятися буде; – скільки дірочок у млинці – стільки дітей по лавках; – гарний, рум’яний млинець – до здоров’я, а блідий – до хвороб.

http://zhitomir-online.com/

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Loading...

Залишити коментар

Випадкове фото
8 dsc09698 100_1060 20111012-dsc_2805-edit
Архів новин
Жовтень 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Статистика