Погода в Черняхові
Курс валют
Хмаринка тегів

Історія Черняхівщини Анатолій Мельниченко Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир Благодійність Василь Капустін Волейбол Волонтери Воїни світла Декомунізація День Незалежності України Дзюблик Земляки Конкретні справи Ксаверівка Мистецтво Наші земляки Некраші Новопіль Павло Дзюблик Партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" Ремонт доріг Рій "Характерники" Сходи сіл Технічний ліцей Троковичі Україна - це МИ ФК "Технічний ліцей" ЧРГО "Україна - це МИ" Черняхів Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Черняхівська гімназія Черняхівська селищна рада Черняхівська школа Черняхівський районний будинок культури Юрій Малашевич вибори відпочинок команда КОНКРЕТНИХ СПРАВ місцеве самоврядування новини пожежа поліція районна рада спорт футбол

Это flash облако тегов вы можете найти на сайте "WordPress плагины". Для показа облака необходим Flash Player 9 или выше.

У Держсанепідемслужбі радять купувати кавуни у серпні і не брати половину або четвертину ягоди

На ринках  України  вже з’явилися перші кавуни. Бахчева продукція, як і у минулі роки, буде надходити, в усі регіони, в основному, з господарств Херсонської області.Про це інформує Державна санітарно-епідеміологічна служба України.

«Ніжна клітковина кавуна очищує кишечник і покращує травлення. Складові кавуна мають, сечогінний та жовчогінний ефект, допомагають при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок тощо. Останніми дослідженнями встановлено, кавуни ще допомагають знижувати кров’яний тиск завдяки деяким амінокислотам, що входять до їх складу», – йдеться у повідомленні.

кавун

Правила, яких повинні дотримуватися при торгівлі кавунами доволі прості. Вони повинні знаходитися на товарних лотках, а не звалюватися прямо на землю. Перед вживанням кавуни, як і іншу городину потрібно ретельно мити, щоб бруд з їх поверхні, де завжди присутні мікроорганізми, не потрапив до рота.

Купуючи продукцію рослинного походження, варто поцікавитись її безпекою, одним із показників якої є вміст нітратів. Рослинні культури нітрати природного походження отримують з ґрунту та підземних вод.

Жодної рослини без нітратів не буває. Нажаль, для швидшого дозрівання кавунів та збільшення маси, їх підживлюють нітратами – азотними добривами, які самі малотоксичні, але за відповідних умова, серед іншого і у шлунково-кишковому тракті, перетворюються на токсичні нітрити, які згубно впливають на гемоглобін, що веде до гіпоксії тканин організму.

Ще одна небезпека криється вже у неналежних умовах зберігання продукту. У минулому році висока вартість кавунів (6-7 грн. за кілограм) змушувала покупців просити продавців відрізати половину або четвертину ягоди. Ситуація з цінами цьогорічного сезону буде не кращою. Купувати відрізану невідомо коли частину кавуна, навіть прикриту поліетиленовою плівкою, не завжди безпечно. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забруднена, попереджають гігієністи.

Головне правило безпеки споживання кавунів – добова доза на кілограм ваги людини не перевищувати 5 мг нітратів. Вміст нітратів нормується для кавунів на рівні 60 мг/кг ваги продукту, саме такими показниками і користуються контролюючі служби.

Лікарі радять не пропонувати дітям молодше двох років кавуни взагалі, а для старших краще купувати їх в серпні та вересні – у період природного дозрівання. Але навіть за таких умов, для дитини 2-3 років краще обмежитися порцією ягоди масою 80-100 грамів, а 3-6 років – порцією 100-150 грамів.

Наслідки вживання недоброякісних кавунів, в т.ч. з бактеріальним забрудненням їх поверхонь, м’якоті, можуть бути різними. Від відчуття слабкості до блювоти, високої температури та діареї, що може призвести до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно викликати  лікаря, а до його приходу пити воду невеликими порціями.

Лабораторний контроль всієї продукції на ринках є прерогативою лабораторій ветеринарної медицини. Лабораторні центри Державної санітарно-епідемічної служби України та їх філії на місцях можуть здійснювати тільки вибірковий лабораторний контроль з визначення вмісту нітратів та залишкових кількостей пестицидів у зразках кавунів.

Нормативи вмісту нітратів у продовольчій сировині та харчових продуктах затверджені документом Міністерства охорони здоров’я СРСР №5061-89 від 01.08.89 «Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов».

 

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, середнє: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити коментар

Випадкове фото
32 100_1023 100_1060 dsc_0867
Архів новин
Жовтень 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Статистика