Погода в Черняхові
Курс валют
Хмаринка тегів

Історія Черняхівщини Анатолій Мельниченко Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир Благодійність Василь Капустін Волейбол Волонтери Воїни світла Декомунізація День Незалежності України Дзюблик Земляки Конкретні справи Ксаверівка Мистецтво Наші земляки Некраші Новопіль Павло Дзюблик Партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" Ремонт доріг Рій "Характерники" Сходи сіл Технічний ліцей Троковичі Україна - це МИ ФК "Технічний ліцей" ЧРГО "Україна - це МИ" Черняхів Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Черняхівська гімназія Черняхівська селищна рада Черняхівська школа Черняхівський районний будинок культури Юрій Малашевич вибори відпочинок команда КОНКРЕТНИХ СПРАВ місцеве самоврядування новини пожежа поліція районна рада спорт футбол

Это flash облако тегов вы можете найти на сайте "WordPress плагины". Для показа облака необходим Flash Player 9 или выше.

Як не отруїтися кавунами та динями

Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни,- найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Лише за період з 18 по 25 липня  570 кг кавунів та динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів, інформують у  ГУ ДПСС в Житомирській області. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг,  для динь – 90 мг/кг сирої маси. В окремих випадках перевищення сягало до трьох разів вище норми.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

– У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

– Не  купуйте  розрізані навпіл  кавуни. Цим самим ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння.  Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки  під  дією сонця  і  плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;

– Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;

– Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. 

– Коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте  до шкірки, – бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. 

– Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, для динь і кавунів – це серпень-вересень.

http://www.1.zt.ua/

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Loading...

Залишити коментар

Випадкове фото
15 16 p1010265 100_1508
Архів новин
Вересень 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Сер    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Статистика