Як не отруїтися кавунами та динями

Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни,- найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Лише за період з 18 по 25 липня  570 кг кавунів та динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів, інформують у  ГУ ДПСС в Житомирській області. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг,  для динь – 90 мг/кг сирої маси. В окремих випадках перевищення сягало до трьох разів вище норми.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

– У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

– Не  купуйте  розрізані навпіл  кавуни. Цим самим ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння.  Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки  під  дією сонця  і  плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;

– Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;

– Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. 

– Коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте  до шкірки, – бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. 

– Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, для динь і кавунів – це серпень-вересень.

http://www.1.zt.ua/

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Завантаження...

Залишити коментар

Gallery
24 100_1060 100_1507 dsc_0877
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930