Погода в Черняхові
Курс валют
Хмаринка тегів

Історія Черняхівщини Анатолій Мельниченко Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир Благодійність Василь Капустін Волейбол Волонтери Воїни світла Декомунізація День Незалежності України Дзюблик Земляки Конкретні справи Ксаверівка Мистецтво Наші земляки Некраші Новопіль Павло Дзюблик Партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" Ремонт доріг Рій "Характерники" Сходи сіл Технічний ліцей Троковичі Україна - це МИ ФК "Технічний ліцей" ЧРГО "Україна - це МИ" Черняхів Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Черняхівська гімназія Черняхівська селищна рада Черняхівська школа Черняхівський районний будинок культури Юрій Малашевич вибори відпочинок команда КОНКРЕТНИХ СПРАВ місцеве самоврядування новини пожежа поліція районна рада спорт футбол

Это flash облако тегов вы можете найти на сайте "WordPress плагины". Для показа облака необходим Flash Player 9 или выше.

На Малинщині зареєстровано захворювання на ботулізм

За повідомленням Малинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області 26.02.2018 в Малинському районі зареєстровано захворювання однієї людини на ботулізм – після вживання консервованих грибів домашнього приготування.Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Це досить важке захворювання токсикоінфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного та довгастого мозку, а також до розвитку гострої і прогресуючої дихальної недостатності. В результаті відсутності належного лікування ботулізму не виключається настання летального результату.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Присутність ботулотоксіну в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Зараження від людини до людини не відбувається.

Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Нагадуємо головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму:

  • дотримуватись чистоти сировини (чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму);
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів,ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 -60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
  • найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

http://malin-rda.gov.ua/

 

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки ніхто не голосував)
Loading...

Залишити коментар

Фізкультура і спорт – один із пріоритетних напрямків роботи народного депутата України Павла Дзюблика. Майданчик для пляжного волейболу на стадіоні «Колос», тренажерне обладнання для Черняхівської дитячо-юнацької спортивної школи вартістю 100 тисяч гривень, тренажери для Головиного, квадроцикли для Черняхівської станції юних техніків – ці проекти вже реалізовано. Настав час для встановлення на Черняхівщині сучасного спортивного майданчика зі штучним покриттям для гри в баскетбол, волейбол, великий теніс. Де йому бути? Вирішувати вам.
Опитування

Оберіть місце встановлення голосуванням до 1 червня:

  • Черняхівський стадіон «Колос» (44%, 34 Голосів)
  • Масив«Хлібодар» (12%, 9 Голосів)
  • Стадіон за колишньою студентською їдальнею (9%, 7 Голосів)
  • Головине (5%, 4 Голосів)
  • Некраші (4%, 3 Голосів)
  • Високе (4%, 3 Голосів)
  • Вільськ (3%, 2 Голосів)
  • Масив «Меліоратор» (3%, 2 Голосів)
  • Андріївка (3%, 2 Голосів)
  • Забріддя (3%, 2 Голосів)
  • Новопіль (3%, 2 Голосів)
  • Селець (3%, 2 Голосів)
  • Селянщина (1%, 1 Голосів)
  • Крученець (1%, 1 Голосів)
  • Горбулів (1%, 1 Голосів)
  • Велика Горбаша (1%, 1 Голосів)
  • Троковичі (1%, 1 Голосів)
  • Бежів (0%, 0 Голосів)
  • Сліпчиці (0%, 0 Голосів)
  • Стирти (0%, 0 Голосів)
  • Федорівка (0%, 0 Голосів)
  • Новосілка (0%, 0 Голосів)
  • Пекарщина (0%, 0 Голосів)
  • Очеретянка (0%, 0 Голосів)
  • Нові Сали (0%, 0 Голосів)
  • Ксаверівка (0%, 0 Голосів)
  • Клітище (0%, 0 Голосів)
  • Іванків (0%, 0 Голосів)
  • Жадьки (0%, 0 Голосів)
  • Дівочки (0%, 0 Голосів)
  • Вишпіль (0%, 0 Голосів)
  • Видибор (0%, 0 Голосів)
  • Зороків (0%, 0 Голосів)

Всього голосів: 77

Loading ... Loading ...
До річниці відкриття черняхівського магазину «Твоя мобілка» стартували акції для покупців аж до новорічно-різдвяних свят. Розпродаж музичних колонок (ціна від 150 грн), іграшок «Антистрес». При покупці смартфона - стартовий пакет «Київстар» з інтернетом у подарунок. При купівлі товару на суму більше 500 грн - навушники в подарунок. І ще багато чого. Завітайте – не баріться.
Випадкове фото
6 24 p1010265 dsc02544
Архів новин
Червень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Тра    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Курс валют